Burse - Fonduri mutuale

Cresterile sunt tot mai selective

05.02.2004, 00:00 13

Desi Bursa continua tendinta ascendenta inceputa in ultimele sedinte ale anului trecut, cresterile din ultimele zile nu sunt generalizate ca sapamanile trecute. Indicii BET si BET-C au atins ieri din nou maxime istorice.
Brokerii si investitorii cumpara acum actiuni pe baza rezultatelor financiare publicate de companii sau pe baza previziunilor privind activitatea companiilor care nu au publicat inca datele financiare pe anul trecut.
Actiunile Antiniotice, de exemplu, au continuat ieri sa creasca, iar pretul a ajuns pana la 2.950 lei/actiune, in crestere cu 3,5% fata de ziua antarioara. Valoarea actiunilor Antibiotice transferate ieri a fost de 3 miliarde de lei. "Pe piata au aparut informatii despre cresterea profitului inregistrat de Antibiotice dupa primele 11 luni ale anului. In plus investitorii compara actiunile Antibiotice cu cele ale celulialt producator de medicamente listat la Bursa, Sicomed. Totusi, structura actionariatului celor doua companii este diferita," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokaraj Prime Transaction. Antibiotice este detinuta de stat, in timp ce Sicomed are capital integral privat. Actiunile Sicomed au urcat ieri cu 2,2% si au ajuns la 4.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Sicomed nu a depasit 700 milioane de lei.
O crestere importanta a apartinut actiunilor producatorului de motoare electrice si locomotive Electroputere Craiova. Cotatia actiunilor a urcat cu 14,4% si a ajuns la valoarea de 1.190 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Electroputere a fost de 620 milioane de lei.
Doua dintre societatile de investitii financiare (SIF), Moldova si Oltenia, au pierdut cate 50 de lei fata de preturile anterioare, iar celelalte trei SIF-uri au ramas la cotatiile anterioare. O scadere de 50 de lei au inregistrat si actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti, care au incheiat ziua la 5.300 lei/actiune.
O valoare ridicata a tranzactiilor au inregistrat companiea Siretul Pascani, aproape 4 miliarde de lei. Cotatia a continuat ascensiunea si a ajuns la 4.800 lei/actiune, cu 4,4% mai mult fata de valoarea anterioara.
Petrom a inregistrat o sedinta de tranzactionare mai agitata decat cele din ultimele saptamani, insa doar din punctul de vedere al pretului, care a urcat cu 2% pana la 1.470 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu titluri Petrom a fost de 2,8 miliarde de lei.



Piata Rasdaq
Cresterea actiunilor producatoruli de ciocolata Kandia Timisoara a continuat si in sedinta de ieri a Bursei Electronice RASDAQ cu un nou salt de 16%.
Pretul actiunilor Kandia transferate ieri a fost a ajuns pana la 1.600 lei/actiune, un nou maxim istoric. Kandia este detinuta in proportie de 62% de Excelent Bucuresti, companie cu care Kandia urmeaza sa fuzioneze. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Kandia a depasit 450 milioane de lei.
Un maxim al ultimelor 12 luni de tranzactionare au atins ieri actiunile fabricantului de lactate Prodlacta Brasov. Actiunile companiei au urcat cu 2% fata de ziua anterioara si au ajuns pana la 19.000 lei/actiune. In cele 27 de tranzactii s-au transferat titluri in valoare de 1,3 miliarde de lei.
La categoria a II-a a pietei, actiunile producatorului de incaltaminte Flaros Bucuresti au atins un nou maxim istoric la pretul de 62.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost in continuare redusa, dar cresterea fata de pretul mediu anterior a fost de 12,5%. Pe piata s-au realizat tranzactii in valoare de 43 milioane de lei. Societatea este detinuta in proportie de 73% de SIF Oltenia. In urma cu noua luni o actiunile Flaros se tranzactionau la Bursa Electronica RASDAQ la pretul de 17.000 lei/actiune.
Cea mai mare crestere la categoria I a pietei a apartinut actiunilor producatorului de pistoane auto Altur Slatina. Cotatia actiunilor acestuia a urcat cu 33%, desi valoarea tranzactiilor a fost nesemnificativa. Pretul a urca pe parcursul zilei de la 5.700 lei/actiune pana la 10.000 lei/actiune, iar valoarea actiunilor transferate a fost de doar 63 milioane de lei. SIF Oltenia este cel mai mare actionar al societatii, cu 83% din actiuni.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au continuat si ieri tendinta usor descendenta cu o scadere de 0,2%. Tranzactiile de ieri cu actiunile companiei petroliere, in valoare de 279 milioane de lei, s-au realizat la preturi cuprinse intre 850 si 860 lei/actiune. Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila au urcat in schimb cu 1,7%, cotatia maxima de ieri fiind de 38.500 lei/actiune. In cele cinci tranzactii ale zilei s-au transferat actiuni in valoare de 265 milioane de lei.
Indicele general al pietei, RASDAQ-C a urcat ieri cu 0,25% pana la 1.308 de puncte. Cresteri similare au inregistrat si indicii care urmaresc actiunile listate la cele doua categorii ale pietei. Valoarea totala a tranzactiilor de miercuri de pe piata RASDAQ a depasit 10 miliarde de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO