Burse - Fonduri mutuale

Criza politica si economica nu-i sperie pe analisti, care vad o evolutie pozitiva in T4, sustinuta de pietele internationale

01.10.2009, 23:25 16

Cei mai multi brokeri si analisti sunt de parere ca Bursa maiare potential de crestere pe final de an, in ciuda disensiunilor depe plan politic care au cauzat ieri cea mai mare corectie de pepiata din ultima luna.

Motivele de optimism tin de reorientarea investitorilor spreactiuni si semnelor tot mai incurajatoare privind imbuntatireaconditiilor economice globale, spun acestia.

"Cred ca tendinta va fi una pozitiva pentru ca cei care au ratatstartul in vara, si foarte multi sunt in randul acestora, vorincerca sa intre la cumparare. Investitorii au cea mai mare partedin bani in depozite bancare si obligatiuni si din luna aprilie seobserva o miscare a lor spre actiuni, care continua si in prezent.In aceste conditii, sansele pana la sfarsitul anului sunt sacontinue tendinta de pe plan international", spune Florin Ilie,directorul departamentului de piete de capital din cadrul INGBank.

Potrivit informatiilor Bloomberg, piata de obligatiuni a atrasde la inceputul anului investitii de peste 200 miliarde de dolari,in timp ce pe burse au intrat numai 15 miliarde de dolari. Chiardaca in general fluxurile de capital la nivel mondial se indreaptapreponderent catre piata de instrumente cu venit fix, o cantitatedin ce in ce mai mare se va orienta spre actiuni, spunanalistii.

Manaila: Cand ne uitam afara, ne mai vine inima laloc

"Cand ne uitam afara ne mai vine inima la loc, pentru ca pe planintern politicienii mai mult fac rau economiei decat o ajuta. Eu maastept la o imbunatatire usoara a conditiilor pe plan internationalcat si local in ultima parte a anului. Dobanzile au scazut, cursula fost destul de stabil anul acesta, iar conditiile de finantares-au imbunatatit. Se stabilizeaza situatia internationala sisemnele sunt din ce in ce mai evidente, efectul fiind ca vor intrabani si pe Bursa", spune Adrian Manaila, directorul general alfirmei de brokeraj EldaInvest.

El considera totodata ca iesirile fondurilor de pe burse a lasatniste preturi foarte avantajoase si cei care au vandut in graba auavut de pierdut, iar valorile la care se tranzactioneaza in prezentactiunile romanesti sunt atractive.

Razvan Lefter vede posibile corectii pe final dean

"Noi credem ca in acest moment piata ia in calcul o crestere aPIB in 2010 peste trend, cand in realitate este posibil sa vedem ocrestere sub potential. Reconcilierea acestor realitati credem noica va duce la o corectie in ultimul trimestru. Exista si ocorelatie foarte mare cu pietele dezvoltate si o corectie ampla peaceste piete va antrena ceva similar si in Romania. Oricum nu credca vom mai atinge minimele din primavara, dar este posibil sa putemcumpara la preturi mai bune decat in prezent in perioadaurmatoare", spune Razvan Lefter.

Scenariul Intercapital: 50% sanse deacumulare

Analistii de la Intercapital Invest sunt de parere ca cele maimari sanse sunt ca Bursa sa evolueze intr-un canal stramt decotatii, dar si-au imbunatatit perspectivele pentru o crestere laBursa.

"Desi ultimul trimestru a adus semnale incurajatoare nesperatedin economiile mondiale, totusi criza nu s-a finalizat. Aceastainseamna ca, cel mai probabil, va urma o perioada cu o intindere dela cateva luni la cativa ani de evolutii in tunel, fara o directiemajora clara, dar cu cresteri si scaderi temporare care pot creaoportunitati de speculatie. Desi acest scenariu pare foarteposibil, am redus probabilitatea acestuia de la 55% la 50%, pentrua reflecta cresterea probabilitatii scenariului unor revenirigeneralizate", spun analistii Intercapital.

SIF-urile, lovite pe termen scurt

Brokerii sunt de parere ca ruperea coalitiei de guvernare areefecte negative pentru SIF-uri pe termen scurt, pentru ca intarziedrumul proiectului legislativ in Parlament.

"Mediul politic se deterioreaza si SIF-urile au fost afectateavand in vedere acele decizii privind proiectul de lege cu privirela pragul pe SIF-uri care urmeaza sa se discute in Parlament. Oricetulburare politica va duce la o intarziere si vreo doua luni dezile parlamentarii vor lasa la o parte aceste proiecte care neintereseaza pe noi si cred ca se va ajunge la motiuni de cenzura.Din aceasta cauza SIF-urile vor fi afectate pe termen scurt, dar petermen lung le vad investitii promitatoare", spune Manaila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO