Burse - Fonduri mutuale

Cum a pierdut Luxten jumatate din banii investiti la STK

30.09.2008, 18:06 70

Luxten Lighting, principalul investitor al fondului inchis de investitii STK Emergent, a pierdut mai mult de jumatate din banii investiti la fond in ultimul an.

Compania de iluminat public Luxten Lighting controleaza 7,43% din capitalul social al fondului inchis de investitii STK Emergent (STK), valoarea pachetului de actiuni ridicandu-se la aproape 4,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro).
Luxten Lighting este unul dintre cei mai importanti investitori in fondul STK Emergent, primul plasament, in valoare de 3 milioane de euro, fiind realizat de companie in luna august a anului trecut pentru un interval delimitat de timp, respectiv sase luni.
Avand in vedere ca in intervalul august 2007-februarie 2008, plasamentele companiei la STK Emergent au scazut in valoare din cauza corectiilor de pe Bursa, reprezentantii Luxten au decis sa continue ca investitori pana la 30 septembrie 2008, in vederea recuperarii pierderilor. Acest termen a fost prelungit din nou cu inca un an.
"Am prelungit cu inca un an perioada, interval in care compania isi mentine pozitia de investitor la fond. Tinand cont de conditiile actuale de piata, acum nu este un moment prielnic in care sa iesim. Prelungirea perioadei de investitii a fost motivata si de faptul ca a durat sase luni pana cand fondul a intrat la tranzactionare. Altfel ar fi fost evolutia STK pe Bursa daca ar fi intrat in luna martie sau aprilie", a spus Monica Bucur, director economic la Luxten Lighting.
Inaintea intrarii la tranzactionare a fondului, compania de iluminat a fost raportata cu detinere de 7,37% din capitalul STK. In prima zi de tranzactionare, 22 septembrie, Luxten a mai achizitionat unitati STK cu reducere de aproape 64% fata de pretul de 281 de lei la care a subscris la oferta, ajungand astfel la o participatie de 7,43%.
"Vom mai cumpara unitati de fond STK. Nu avem un plan concret in acest sens, insa in functie de evolutia Bursei vom decide cat si cand vom mai cumpara", a spus reprezentantul Luxten.
Luxten Lighting controla 7,85% din activele fondului inaintea demararii ofertei publice de titluri in luna februarie, compania participand la IPO cu subscrieri de aproape 7% din actiuni, in valoare de 860.000 de lei (230.000 de euro).
Astfel, din plasamentele initiale de 3,2 milioane de euro, Luxten Lighting a mai ramas cu un pachet de actiuni in valoare de 4,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro).
La data ofertei publice, reprezentantii Luxten Lighting spuneau ca "investitia la fondul inchis de investitii STK Emergent a fost o premiera pentru companie si ca s-a incercat astfel obtinerea unui randament peste cel adus de piata bancara".
Alaturi de compania de iluminat, omul de afaceri Mircea Musgociu este raportat cu detineri importante la fondul inchis STK. Mai exact, Musgociu detine 5,25% din capital social al fondului. Anterior derularii ofertei publice de titluri, Musgociu detinea 6% din activele de 121,5 milioane de lei ale fondului.
La inceputul saptamanii trecute, titlurile STK Emergent (STK) au intrat la tranzactionare pe Bursa, incheind prima sedinta cu o depreciere de 63,7% fata de pretul din oferta. Pretul de inchidere al unei unitati de fond STK a fost de 102 lei. Ieri, titlurile STK au raportat o depreciere de 6,36% pana la 103 lei, inregistrand o capitalizare de 67 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO