Burse - Fonduri mutuale

Cum au mers companiile de pe Bursă în trimestrul al treilea şi cine păstrează perspective bune pentru perioada următoare

Cum au mers companiile de pe Bursă în trimestrul al treilea şi cine păstrează perspective bune pentru perioada următoare

Autor: Adrian Cojocar

15.11.2010, 23:52 26

Companiile care au per­for­mat cel mai bine în perioadaiulie-septembrie au rămas cele cu pondere mare la export, în timpce sectorul farmaceutic şi cel petrolier şi-au încetinit uşorcreşterea. Analiştii cred că în continuare companiile exportatoarede pe Bursă au cele mai mari premise să performeze în con­diţiileîn care pe plan intern încă nu există susţinere din parteaGuvernului prin proiecte de investiţii, iar veniturile populaţieirămân contractate.

Afacerile cumulate a 65 dintre cele mai importante companii listatepe Bursă s-au majorat în trimestrul al treilea cu 12,6%, până la9,3 miliarde lei, nivel uşor mai redus faţă de cel consemnat înprima jumătate a anului, de 14,7%. Trebuie avut în vedere căavansul real rămâne unul scă­zut, din cauza inflaţiei de circa 8%.Cea mai mare companie de pe piaţă, OMV Petrom (SNP) şi-a majoratvânzările cu 6%, la 4,8 miliarde lei, însă a înregistratpierderi.

Companiile meta­lur­gice au fost cele mai dinamice în perioadaiulie-august, acestea majorându-şi afacerile în medie cu 66% faţăde acelaşi interval din 2009 pe seama cererii venite la export şimajorării preţurilor.
Afacerile La­mi­norul Brăila (LMRU), companie preluată la începutulanului de grupul Meche, au crescut de 18 ori în trimestrul altreilea, la 134 mil. lei, iar compania a revenit pe profit, cu uncâştig net de 18,7 mil. lei.

Producătorul de ţevi Artrom Sla­tina (ART) şi-a majorat afacerilecu 82% în trimestrul al treilea, la 164 mil. lei şi a revenit deasemenea pe profit cu un câştig net de 55 mil. lei.
"Sectorul metalurgic era normal să se mişte bine pentru că aucrescut foarte mult cotaţiile la oţel, dar şi costurile lamateriile prime. Şi volumul de pro­ducţie a crescut din cauză căanul trecut producătorii aveau acumulate stocuri şi acum s-arevenit la o stare de normalitate", spune Adrian Danciu, şefuldepartamentului de analiză din cadrul Broker Cluj.
Combinatul chimic Oltchim Râm­nicu Vâlcea (OLT) a înregistrat unavans de 43% al afacerilor şi şi-a limitat pierderile la un milionde lei în tri­mestrul trei.

Pe sectorul de maşini şi echi­pamente, producătorul de piese autoCompa Sibiu (CMP) şi-a crescut afa­cerile cu 66%, la 110,6 mil. leişi profitul a urcat de peste cinci ori, graţie cererii laexport.
"Speranţa relansării economiei vine din partea americanilor, carevor aduce un influx de bani şi în România. Dacă vom avea piaţă dedesfacere la export, va depinde totodată de cât de dure vor fiprogramele de austeritate europene. Depindem încă într-o proporţiefoarte mare de cererea in­ternă şi din această cauză nu văd încăsperanţe de revenire sau stabilizare", spune Florin Ilie,directorul departamentului de pieţe de capital din cadrul INGBank.

El spune că per­spec­tive bune au în continuare Transgaz şiTranselectrica, ale căror venituri depind însă de regle­men­tatorulANRE. Potrivit lui, efectul negativ al ajustărilor de salarii s-arputea resimţi mai puternic în ultimele trei luni ale anului.

Afacerile com­pa­niilor din sectorul farmaceutic s-au majorat cu17% în trimestrul trei, însă analiştii văd o încetinire înurmătoarele luni.
"Cred că sectorul farmaceutic va dezaccelera semnificativ în ultimaparte a anului. Sectorul de distribuţie rămâne cel mai dificil, iarîn cel de retail probabil că situaţia va fi mai puţin bună decât înprima parte a anului", consideră Florin Ilie.
Analiştii cred că relansarea în construcţii e încă departe, iar înindustria alimentară şi a bunurilor de larg consum se aşteaptă la ostabilizare şi reorientare spre produsele mai ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO