Burse - Fonduri mutuale

Cum castigi de 5 ori mai mult cu CFD-urile Sibex

14.08.2009, 00:00 67

Investitorii vor putea tranzactiona incepand cu saptamana viitoare pe piata din Sibiu un nou tip de instrument financiar denumit Contractele pentru Diferenta (CFD), care poate sa aduca investitorilor castiguri de cinci ori mai mari comparativ cu achizitiile de actiuni de la Bursa in cazul in care cotatiile cresc.

Aceste instrumente permit investitorilor sa mizeze pe avansul unor actiuni listate la Bursa cu avantajul ca ofera posibilitatea acestora de a veni doar cu 20% din valoarea investitiei (marja - n.r.) si astfel pot obtine castiguri de cinci ori mai mari.

Instrumentele sunt destinate celor care vor sa profite mai bine de revenirea Bursei, dar pot produce pierderi pe masura daca piata scade. Din aceasta cauza riscul acestor instrumente este unul ridicat, comparabil cu cel al instrumentelor futures de pe aceeasi piata din Sibiu.

Operatorul Sibex a primit de curand de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare certificatele de inregistrate pentru aceste instrumente financiare care vor putea fi tranzactionate incepand de luni.

Pentru inceput investitorii vor putea tranzactiona CFD-uri cu activul suport actiunile BRD SocGen, SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4), Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) si Broker Cluj (BRK). Operatorul de piata doreste prin acest mod sa mareasca lichiditatea de pe piata derivatelor pentru actiunile care nu sunt tranzactionate pe piata futures.

Pentru moment, Sibex nu vrea sa introduca CFD-uri si pe actiunile SIF Oltenia (SIF5), acestea avand deja o lichiditate foarte mare pe piata futures. De fapt, contractele futures pe activul SIF5 sunt cele mai lichide din piata, depasind cu mult tranzactiile realizate pe contractele futures pe SIF Moldova (SIF2) sau pe cele cu activul suport cursul leu - euro.

Paul Brendea, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, spune ca este curios sa vada ce succes vor cunoaste noile instrumente financiare.

"Investitorii vor cat mai multe instrumente financiare, insa nu stiu ce succes vor avea CFD-urile. Sunt curios sa vad cum vor merge acestea in piata. Practic, ele sunt similare actiunilor, doar ca nu dau investitorilor drept de vot", spune Brendea.

 

Cum se tranzactioneaza CFD-urile?

Cele sase contracte care vor fi introduse incepand de luni vor avea o structura diferita din punctul de vedere al multiplicatorului, respectiv al numarului de actiuni cuprinse intr-un contract.

Marja aferenta unui contract CFD va fi luni de 20% din valoarea unui contract, calculata la pretul de inchidere de pe piata spot.

De exemplu, daca un investitor doreste sa achizitioneze un contract SIF1 CFD la un pret de 0,985 lei/actiune, va trebui sa depuna initial o marja de 200 de lei, reprezentand 20% din valoarea totala a contractului, de 985 de lei. Daca pretul de inchidere din sedinta inregistreaza o crestere de 1,5%, pana la un nivel de 1 leu pentru actiunile SIF1, atunci investitorul va inregistra un profit virtual de 15 lei, adica un castig de 7,5% din suma investita initial, de 200 de lei.

Daca a doua zi investitorul va dori sa isi inchida pozitia, insa nu va reusi sa o faca decat la un pret de 0,98 lei/actiune, acesta va inregistra o pierdere de 5 lei. In acest caz nu s-au luat in considerare comisioanele practicate de brokeri.

Cu aceeasi suma, de 200 de lei, un investitor ar fi putut cumpara de pe piata spot circa 203 de actiuni la un pret de 0,985 lei/actiune. Daca ar vinde la un pret de 1 leu/actiune, profitul ar fi de numai 3 lei, de cinci ori mai mic decat castigul potential de pe piata derivatelor.

Practic, mecanismul este acelasi ca si la contractele futures, cu diferenta ca in cazul CFD-urilor nu este stabilita o data scadenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO