Burse - Fonduri mutuale

Cum poţi fi rentier cu 10.000 de euro pe lună? Dacă ai 1.000.000 de euro în cont

 Cum poţi fi rentier cu 10.000 de euro pe lună? Dacă ai 1.000.000 de euro în cont
12.08.2010, 23:58 39

Societatea de administrare a investiţiilor Aviva Investorsplăteşte de doi ani o rentă lunară de peste 10.000 de euro unuiinvestitor care i-a lăsat în administrare un cont individual deinvestiţii în valoare de un milion de euro, randamentul anual decirca 12% fiind obţinut în urma plasării banilor în acţiuni şiinstrumente cu venit fix.
Conturile individuale sunt produse investiţionale care se adreseazăîn special persoanelor cu disponibilităţi financiare mari.
Suma minimă cu care poate fi deschis un astfel de cont la un astfelde administrator variază între 100.000 de lei şi 400.000 de lei.Investitorul în contul individual beneficiază, în schimbul unuicomision de administrare anual de 2-3%, de consultanţă,flexibilitate şi per­so­nalizarea investiţiilor.
Cel mai adesea, aceste produse sunt accesate de directori executividin cadrul companiilor şi de persoane care, aflate la finelecarierei profesionale, caută un venit cu care să îşi suplimentezepensia.
"Cel mai mare cont individual pe care îl avem în administrare esteîn valoare de un milion de euro şi aparţine unui om de afaceri învârstă de peste 60 de ani. Contul a fost deschis în urmă cu doi anişi jumătate. Acest investitor a ales să primească o rentă lunară de10.000 euro de pe urma randamentului obţinut de contul deinvestiţii. Există însă clienţi care preferă să îşi încasezeprofitul după un an sau doi de la deschiderea contului", a spusEugen Voicu, preşedintele so­cietăţii de administrare ainvestiţiilor Aviva Investors, care gestionează 53 de conturiin­dividuale în valoare de 20 de milioane de lei.
Banii din conturile individuale sunt investiţi de administrator înfuncţie de cerinţele şi apetitul pentru risc alinvestitorului.
Astfel, în structura contului se pot găsi acţiuni listate pe Bursă,titluri de stat, obligaţiuni şi chiar acţiuni la FondulProprietatea. Conturile individuale beneficiază de reglementărimult mai flexibile privind strategiile de investiţii în comparaţiecu fondurile mutuale, astfel putând face plasamente mai riscante şiaduce randamente mai ridicate.
Societatea Aviva Investors este al doilea cel mai mareadministrator de conturi individuale de pe piaţa locală de assetmanagement în valoare de 60 de milioane de lei.
Din cei peste 20 de administratori activi, doar şapte gestioneazăşi conturi individuale, societatea Raiffeisen Asset Managementfiind lider de piaţă cu conturi în valoare de 32,2 milioane delei.
"Volatilitatea ridicată a pieţei de acţiuni şi tendinţa descendentăa dobânzilor bancare fac ca nevoia de a te consulta cu unprofesionist înainte de a investi banii să fie tot mai mare. Astfelcă ne aşteptăm să ne dublăm valoarea activelor conturilorindividuale anul viitor şi în 2012", a conchis Voicu.
De cele mai multe ori administratorii atrag investitorii în conturidin rândul celor care investesc în fondurile mutuale şi care deţindisponibilităţi băneşti de peste 100.000 de lei.
În alte cazuri, investitorii în conturi sunt cunoştinţe sauprieteni de-ai administratorului. Pe de altă parte, societăţile deadministrare care fac parte din grupuri financiare, precumRaiffeisen Asset Management sau BCR Erste Asset Management,beneficiază de o reţea de vânzări "in house", dar şi deplasamentele clienţilor care au apelat la serviciile de privatebanking ale băncii din grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO