Burse - Fonduri mutuale

Cum sa vinzi terenuri pe Bursa ca sa scapi de taxe

Cum sa vinzi terenuri pe Bursa ca sa scapi de taxe

Click pentru imaginea intreaga

12.07.2007, 20:05 132

Conducerea SIF Transilvania, care controleaza producatorul de utilaje metalurgice Independenta Sibiu, intentioneaza sa divizeze societatea, operatiunea implicand printre altele si listarea a doua companii rezultate din acest proces, care vor incorpora active valoroase, ale caror pachete de actiuni intentioneaza sa le vanda pe Bursa.
Scopul acestei operatiuni este evitarea impozitelor foarte mari care ar trebui platite in cazul unor tranzactii imobiliare directe.
"Am luat aceasta decizie din motive fiscale, pentru ca o tranzactie directa de vanzare a activelor presupune o data sa platim 16% impozit pe contractul de vanzare, apoi veniturile din aceste tranzactii se vor regasi in profitul companiei care va fi impozitat a doua oara cu 16%, si va trebui sa oferim dividende actionarilor din profit, care la randul sau sunt impozitate cu 16%", a declarat Florian Firu, directorul adjunct al SIF Transilvania.
El spune ca prin listarea companiilor si transferul pachetului va plati doar un impozit de 16% pe castigurile de pe Bursa, sau daca asteapta un an, numai 1%.
"Sunt deja fonduri de investitii care ne-au contactat si sunt interesate sa dezvolte cu acordul primariei un mare proiect imobiliar pe cele 9 hectare. Ne-am inteles cu ceilalti actionari importanti ai Independenta Sibiu si vom vinde in grup pachetele de actiuni detinute la societatea care va avea in patrimoniu acest teren", a precizat Florian Firu.
El mai spune ca nu este exclus ca vanzarea activelor sa se faca in urma unei licitatii internationale.
Printre cele mai importante proiecte inaintate de investitori pentru terenul Independenta este unul estimat la peste 400 de mil. euro ce include constructia a 1.200 de apartamente, doua blocuri de birouri de cate 15 etaje si un shopping center. Investitia apartine unui consortiu international de firme, care l-a desemnat pe arhitectul Vladimir Grigorov sa obtina un plan urbanistic zonal (PUZ), pentru proiect, potrivit lui Grigorov.
SIF Transilvania detine 53,3% din actiunile Independenta Sibiu, iar mai multi actionari ai societatii de brokeraj RomIntrade din Sibiu controleaza impreuna un pachet de circa 28% din companie. Directorul general al RomIntrade detine un pachet de 3,9% din actiunile Independenta Sibiu, iar alti actionari ai firmei de intermediere, Ion Gheorghe si Constantin Teodorescu, au fiecare cate o participatie de aproape 10%, respectiv Ioan Georgescu un pachet de circa 5,3% din companie.
Cei trei au intrat recent in actionariatul Independenta Sibiu, prin achizitia in luna august a anului trecut a unor participatii care cumulau circa 21% din actiuni pentru suma de 1 mil. lei (0,28 mil. euro), pachet care in prezent valoreaza pe bursa 9,3 mil. euro.
De la acea data, actionarii Romintrade alaturi de membrii din conducerea companiei, inclusiv SIF Transilvania, au acumulat mai toate pachetele de actiuni Independenta Sibiu libere la tranzactionare pe piata.
O participatie importanta mai detine si Bogdan Marinescu, actionar mai vechi al Independenta, cu 7,86% din actiuni.
Actiunile Independenta Sibiu s-au apreciat de peste patru ori de la inceputul acestui an, capitalizarea companiei ajungand la 44 mil. euro.
Agentii imobiliari locali estimeaza valoarea terenului de 9 hectare din centrul Sibiului si a cladirilor Independenta ce urmeaza sa fie supuse vanzarii la minimum 45 mil. de euro, pretul terenului in zona fiind de circa 500 euro pe metrul patrat.
Actionarii Independenta Sibiu vor sa reloce activitatea din centrul orasului la periferie, din cauza restrictiilor de mediu care i-au fost impuse, eliberand astfel cele 9 hectare de teren, care raman nefolosite, spune Florian Firu.
"Nu vrem sa se intample la Independenta Sibiu ce s-a intamplat la Tractorul sau Rulmentul. Vrem sa dezvoltam activitatea de baza a societatii la periferia orasului", a continuat Firu.
Din divizarea simetrica a societatii ar urma sa rezulte alte doua societati, una care va incorpora terenul de 9 hectare, o alta companie care va prelua cazangeria nefolisita alaturi de doua hectare de teren, situate in apropierea centrului orasului. Actuala Independenta Sibiu va pastra activitatea de baza si cele 36 de hectare pe care le detine la marginea Sibiului. Aceasta din urma va ramane in continuare cotata pe piata RASDAQ.
Conducerea SIF Transilvania intentioneaza sa investeasca banii rezultati de pe urma vanzarii activelor Independenta Sibiu in companii pe care le controleaza si vrea sa le aduca la Bursa, precum Aro Palace si Transilvania Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO