Burse - Fonduri mutuale

Cum va arata Oltchim dupa conversia in actiuni a datoriilor? Consiliul Concurentei a avizat sprijinul pentru Oltchim si Ford. Cum comentati?

19.07.2009, 19:30 35

Majorarea capitalului social al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) prin conversia in actiuni a datoriilor fata de AVAS in valoare de 134 mil. euro ar reduce cu o treime datoriile combinatului si ar aduce pe plus capitalurile proprii si, implicit, valoarea intrinseca a actiunilor.
Mai mult, preluarea Petrochemicals Arges, firma controlata de Petrom care detine activele de petrochimie ale rafinariei Arpechim Pitesti, ar urca afacerile Oltchim la
735 mil. euro anul viitor si ar aduce compania pe profit, sustine presedintele Oltchim, Constantin Roibu. Petrochemicals Arges este principalul furnizor al Oltchim, fara care combinatul nu poate functiona la capacitate maxima si prin urmare nu poate fi profitabil.
"Prin unirea celor doua fabrici, cifra de afaceri va ajunge la 735 mil. euro anul viitor, la preturile de astazi si fara nicio investitie in plus, iar Oltchim ar realiza un profit net de 20 mil. euro", a declarat Constantin Roibu.
El spune insa ca negocierile cu Petrom nu s-au incheiat, desi compania a anuntat ca va lua un credit de 62 mil. euro, cu garantii de la Eximbank in valoare de 50 de milioane de euro pentru preluarea Petrochemicals.
De asemenea, Oltchim mai are in plan realizarea unor investitii de sute de milioane de euro pentru integrarea celor doua fabrici, obtinand saptamana trecuta si promisiunea Guvernului ca statul va garanta 80% din creditele pe care combinatul le va contracta in urmatorii ani, care se ridica la peste 300 de milioane de euro.
"Dupa investitiile pe care le vom derula in perioada 2010-2012, combinatul ar trebui sa ajunga la capacitate maxima in 2013, cand prognozam o cifra de afaceri de 965 mil. euro si un profit de 80 mil. euro. Cresterea profitului va fi rezultatul investitiilor si al reducerii costurilor", a explicat Roibu.
Anul trecut, Oltchim a realizat cea mai mare cifra de afaceri din istorie, de 529 mil. euro, insa cu pretul unor pierderi de 63,5 mil. euro, determinate in primul rand de datoriile mari ale companiei.
Datoriile ar putea scadea insa de la circa 400 mil. euro in prezent la 266 mil. euro, daca statul isi va converti creantele fata de Oltchim in actiuni. In acelasi timp, capitalurile proprii ar deveni pozitive, urcand de la -66 mil. euro (valoare inregistrata la finele primului trimestru) la aproape 70 mil. euro, presupunand ca actionarii minoritari nu ar participa la majorare. In acest scenariu, participatia statului la Oltchim ar urca la peste 97%.
In plus, presupunand ca pretul actiunilor s-ar mentine la nivelul actual, capitalizarea Oltchim ar urca la peste 450 mil. euro. Este de asteptat insa ca pretul sa scada, in conditiile in care majorarea se va realiza la 0,1 lei/actiune, iar cotatia din piata era vineri de 0,331 lei/actiune. Capitalizarea Oltchim este in prezent de 26,7 mil. euro, dupa o crestere de 136% fata de inceputul anului.
Consiliul Concurentei a avizat, joi, in vederea notificarii Comisiei Europene, masurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat catre Oltchim (OLT) si producatorului de automobile Ford Romania, precum si cele privind producerea de energie in cogenerare de inalta eficienta, in valoare totala de 4,84 miliarde de euro. Masurile de sprijin a combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, detinut de stat, in valoare de 1,97 mld. lei (464,1 mil. euro), vizeaza aprobarea conversiei in actiuni a creantei detinute de fostul actionar majoritar al combinatului, AVAS, si garantiile pe care le va acorda Ministerul Finantelor Publice, reprezentand 80% din valoarea unor credite bancare de peste 300 mil. euro, necesare realizarii programului de investitii.
Un raspuns de la Bruxelles ar putea veni insa abia in 3-4 luni, potrivit presedintelui Oltchim, astfel ca majorarea capitalului social s-ar putea realiza abia catre sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO