Burse - Fonduri mutuale

Cum văd analiştii sfârşitul de an pe Bursă?

Cum văd analiştii sfârşitul de an pe Bursă?
31.08.2010, 23:30 52

După un început de an marcat de creşteri furtunoase pe fondulaşteptărilor privind revenirea economică mondială şi un trimestrual doilea care a adus printre cele mai mari corecţii de pe Bursădin ultimii ani din cauza deciziilor dure de ajustare bugetară aleGuvernului, în iulie şi august piaţa a intrat într-o stare deapatie generală care s-a prelungit neaşteptat de mult.

Valoarea acţiunilor transferate pe Bursă în august a fost denumai 69,2 mil. euro, un nivel mai redus înregistrându-se doar înprimele două luni din anul 2009 când cotaţiile principalelortitluri erau la circa jumătate din valoarea la care se află înprezent.

Luna septembrie ar putea aduce o dezmorţire a tranzacţiilor peBursă, dar s-ar putea ca evoluţia aceasteia să nu fie în sensuldorit de investitori, spun analiştii.

Pe plan extern, economia mondială este în dezaccelerare, iarmulţi investitori se tem de posibilitatea unei duble recesiuni încondiţiile în care băncile centrale nu mai au multe instrumente laîndemână. Pe plan intern, măsurile de ajustare bugetară suntaşteptate să menţină economia pe scădere cel puţin în ultimeletrimestre ale anului, iar riscul politic planează în această toamnăşi ar putea ţine străinii departe de Bursă până în primăvară.

Evoluţia Bursei de la Bucureşti a avut în ultimii ani un gradridicat de corelare cu activitatea străinilor, urcând atunci cândnerezidenţii au avut cumpărări nete şi scăzând când străinii auvândut masiv.

"În condiţiile în care în toamnă pe plan politic nu ne aşteptămla nimic pozitiv, iar economia românească va continua să fie pescădere, ca urmare a măsurilor de austeritate luate de Guvern, estepuţin probabil ca investitorii străini să reintre pe Bursă. Oactivitate în creştere a străinilor va avea loc la începutul anuluiurmător, odată cu listarea Fondului Proprietatea şi cu vânzarea decătre stat de pachete la societăţile la care mai deţine acţiuni",spune Mihai Mîndruţiu, analist în cadrul Interdealer CapitalInvest.

El se aşteaptă la o volatilitate crescută pe Bursă spre sfârşitde an, dar fără efecte majore asupra cotaţiilor, unul dintreprincipalele riscuri fiind cel al unei moţiuni de cenzură desprecare spune că are mari şanse să conducă la o cădere aguvernului.

"Este puţin probabil ca străinii să intre pe Bursă, cel puţinpână la listarea Fondului Proprietatea. Atâta timp cât ratingulRomâniei continuă să fie sub pragul de investment grade, câtperformanţele macroeconomice continuă să fie slabe, iarinstabilitatea politică ridicată, investitorii au puţine motive săaloce capital în România. În momentul actual, cel mai ridicatpotenţial de apreciere în următoarele 12 luni îl au acţiunilePetrom şi Transgaz", spune Mihai Anghelescu, analist la AlphaBank.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, spune că cel mai probabilinvestitorii se vor refugia pe final de an în acţiuni mai sigure,precum Petrom, Transgaz şi Transelectrica.

"Rămân la părerea că indicatorii macroeconomici ce trebuieurmăriţi în continuare sunt nivelul creditării din sistemulamerican şi piata imobiliară din SUA. Cum aceştia sunt încontinuare "la pământ", nici perspectiva pentru următoarele 6 luninu este optimistă. Încercarea FED-ului şi a preşedintelui americanBarack Obama de a sprijini economia are şanse mai scăzute de succesdecât în urmă cu un an. Intenţiile sunt deja incluse în pret, iarrezultatele obţinute după prima parte a procesului de stimulare aeconomiei (din perioada 2008 - 2009) nu sunt mulţumitoare",consideră Dărăbuţ.

El spune că semne pozitive din economia SUA vin din producţiaindustrială, care este pe un trend ascendent şi utilizareacapacităţii de producţie, care a atins în iulie aproape 75%.

Analiştii spun că emitenţii care acordă dividende sunt cei maisiguri în această perioadă, aceştia oferind un câştig destul desigur, mai ales dacă au avut rezultate bune în prima parte aanului.

"Considerăm că în această toamnă investitorii pot intra laacumulare la societăţile care înregistrează rezultate bune peprimul semestru şi plătesc dividende an de an. Dintre acesteaenumerăm Transgaz Mediaş (TGN), SIF-urile (în special SIF2 careînregistrează un profit foarte bun la şase luni), BRD, AerostarBacău (ARS), Bermas Suceava (BRM). În ceea ce priveşte sectoarelecare merită atenţie, aşteptăm rezultate bune de la societăţile dindomeniul farmaceutic, petrolier, utilităţi şi de la firmele a cărorcifră de afaceri depinde în mare parte de exporturi", spuneMîndruţiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO