Burse - Fonduri mutuale

Cum vede managerul celui mai performant fond mutual evoluţia economiei

Cum vede managerul celui mai performant fond mutual evoluţia economiei

Ieri la ZF Live (de luni până vineri de la 10.00 la 11.00 pe www.zf.ro), Roxana Pricop, redactorul de pe piaţa de capital al ZF, a discutat cu Răzvan Rusu, directorul de investiţii al Certinvest, despre randamentele fondurilor mutuale

Autor: Roxana Pricop

26.10.2012, 00:06 1745

Răzvan Rusu, directorul de investiţii al societăţii de administrare Certinvest şi managerul celui mai performant fond mutual din acest an, a fost prezent joi la emisiunea ZF Live de pe www.zf.ro pentru a comenta implicaţiile ultimului raport al FMI şi evoluţia bursei în următoarele luni.

Una dintre opiniile avansate de oficialii Fondului Monetar Internaţional în cel mai recent raport făcut public este că România are nevoie de investiţii masive în următorii ani.

"România ar putea atrage investiţii străine în energie, minerit şi în agricultură. Şi companiile active în sectorul IT&C au nevoie de finanţare, dar sper că acestea vor apela la bursă pentru a atrage investiţii", a spus Răzvan Rusu.

Pentru managerul de fond, un scenariu pesimist pentru anul viitor ar fi fragmentarea zonei euro şi ieşirea Greciei sau chiar a Germaniei din uniunea monetară, evenimente care ar diminua puternic orizontul de dezvoltare al României.

"România nu se mai poate proteja de impactul unei eventuale ruperi a zonei euro, este foarte vulnerabilă în faţa unui astfel de eveniment pentru că nu şi-a dezvoltat local forţele proprii de finanţare, aşa cum a făcut Polonia", a continuat Rusu.

Un scenariu optimist în opinia lui Rusu ar fi ca România să aibă în 2013 un an agricol bun fapt ce ar susţine o creştere economică de 2%. Pentru 2012 aşteptările de creştere economică ale FMI sunt 0,9%. Deşi economia a subperformat în comparaţie cu anul trecut, bursa a avut o evoluţie peste aşteptări, înregistrând o creştere de 12,8% pe indicele BET, principala referinţă, şi de 23% pe indicele BET-FI, referinţa pentru acţiunile celor cinci SIF-ri şi titlurile Fondului Proprietatea. Graţie evoluţiei indicelui BET-FI, fondul pe indice administrat de Certinvest a reuşit să urce pe primul loc în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale cu un randament de peste 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO