Burse - Fonduri mutuale

Cum vor sa ajunga austriecii de la Erste la primul miliard de lei in fonduri mutuale

Cum vor sa ajunga austriecii de la Erste la primul miliard de lei in fonduri mutuale

Dragos Neacsu, presedinte al Erste Asset Management: Criza a fost o oportunitate pentru fondurile monetare pentru ca au reusit sa atraga investitori aflati la primul plasament pe piata de capital

04.08.2009, 18:07 14

In prezent, administratorul gestioneaza active nete de aproape 800 de milioane de lei provenind de la sapte fonduri mutuale in care investesc 37.000 de clienti. La finalul lunii iunie, Erste AM controla aproape 40% din activele totale de 1,67 mld. lei ale fondurilor mutuale locale.

"Dinamica volumului de active si a numarului de investitori va continua si in al doilea semestru al anului, sustinuta in principal de evolutia intrarilor nete in fondurile BCR Monetar si Obligatiuni. Estimez ca vom incheia anul cu active de peste un miliard de lei in administrare", spune Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste AM.

Administratorul a cunoscut in ultimii doi ani o evolutie fara precedent la nivelul activelor si a numarului de investitori. In vara anului 2007, Erste AM (atunci BCR AM) gestiona trei fonduri mutuale cu active nete de 93 mil. lei de la 8.500 de investitori, fiind al patrulea administrator din piata.

Lansarea in toamna anului 2007 a fondurilor BCR Monetar si BCR Obligatiuni (care a fuzionat cu fondul BCR Clasic in primavara) a coincis cu inceputul ascensiunii. Doar in 2009 volumul de intrari nete atrase de cele doua fonduri a depasit 360 mil. lei, din care 140 mil. lei au fost atrase luna trecuta.

 

Neacsu: Am ajuns la aproape 500 de investitori noi pe zi

"In iulie, fondurile BCR au inregistrat intrari nete de 140 mil. lei si peste 5.700 de investitori noi", potrivit lui Neacsu.

Administratorul face parte din grupul austriac Erste, si astfel a beneficiat de sprijinul bancii din grup, BCR, in procesul de distributie a fondurilor. BCR este cea mai mare banca din sistem, cu o retea teritoriala de 650 de unitati.

Mai mult, investitiile in pregatirea fortei de vanzari din unitatile bancare si platforma informationala au depasit 100.000 de euro. "Fondurile se vand in toate unitatile BCR din tara, lucru care nu era valabil in urma cu doi ani. Daca in 2007 se inregistrau 10-15 operatiuni lunare de subscriere sau rascumparare in fonduri, in prezent se fac peste 1.000 de operatiuni pe zi. Numarul investitorilor nou-intrati in fonduri a ajuns in prezent la aproape 500 pe zi", explica Neacsu.

Evolutia fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix a fost sprijinita de apatia ridicata la risc a investitorilor cauzata de criza financiara si de pierderile ridicate de pe Bursa, dar si de dobanzile ridicate la depozitele bancare - principalul plasament al fondurilor monetare.

 

Caderea Bursei a mutat interesul pe fondurile monetare

"Criza a fost o oportunitate pentru fondurile monetare pentru ca au reusit sa atraga investitori aflati la primul plasament pe piata de capital, si care economiseau doar prin intermediul depozitelor bancare. Pot spune ca fondurile monetare au fost poarta de intrare pe piata de capital pentru multi dintre investitori", continua el.

Daca in primul semestru al anului fondurile monetare au fost cel mai "bine vandute" produse investitionale, incepand din a doua jumatate a anului, Neacsu estimeaza ca fondurile de obligatiuni vor reintra in atentia investitorilor.

In ceea ce priveste revenirea fondurilor de actiuni in centrul atentiei investitorilor, Neacsu este de parere ca va mai dura cateva luni, pentru ca "in 2010 fondurile de actiuni sa aiba momentul lor".

"Trebuie sa fim pregatiti pentru o schimbare de paradigma, si pentru o deplasare a interesului investitorilor inspre fondurile cu profil de risc mai ridicat, precum fondurile de plasamente diversificate si cele de actiuni", conchide el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO