Burse - Fonduri mutuale

Cum vrea cel mai mare administrator de fonduri sa ajunga la 1 mld. euro

Cum vrea cel mai mare administrator de fonduri sa ajunga la 1 mld. euro

Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, a ajuns sa administreze active de 340 mil. euro, cele mai mari de pe piata romaneasca a fondurilor mutuale, de aproape 10 ori mai mari decat anul trecut

08.12.2009, 23:17 55

Societatea Erste Asset Management, cel mai mare administrator defonduri mutuale, isi propune sa atinga primul miliard de euro inadministrare in urmatorii doi ani, tintind in acelasi timp otriplare a numarului de clienti pana la 180.000.

Erste Asset Management administreaza sapte fonduri mutuale, carecumuleaza active nete de peste 340 mil. euro de la peste 57.000 deinvestitori in prezent. Fondurile care investesc in instrumente cuvenit fix, respectiv BCR Monetar si BCR Obligatiuni, sunt cele mai mari fonduri dinportofoliul administratorului, dar si din piata.

La BCR Monetar, fond cu active de 763,7 mil. lei (180 mil.euro), investesc aproape 34.000 de investitori, in timp ce la BCRObligatiuni, fond cu active de 606 mil. lei (143 mil. euro),plaseaza aproape 20.000 de clienti.

Gratie acestor doua fonduri, dar si contextului favorabilplasamentelor in instrumente cu venit fix, putin riscante,administratorul a cunoscut o evolutie fara precedent pe piatalocala a ultimilor doi ani. Mai exact, in intervalul noiembrie 2007- decembrie 2009, activele nete ale Erste Asset Management (in 2007functiona sub numele de BCR Asset Management) au crescut de zeceori, de la 146 mil. lei la 1,44 mld. lei. Numarul investitorilor infondurile administrate de Erste a crescut de la 8.700 la peste57.000 in acest interval.

"In urmatorii doi ani, vrem sa ajungem la un numar deinvestitori de 180.000 - 200.000. De asemenea, daca in acesti doiani vom vedea puse in practica o serie de masuri fiscale desprijinire a produselor de investitii, o dezghetare a pietei deIPO-uri, ne putem propune ca obiect un miliard de euro in activeadministrate pana in 2011", a spus Dragos Neacsu, presedintelesocietatii de administrare Erste Asset Management.

La finele lunii octombrie, intreaga industrie, din care facparte 51 de fonduri mutuale, numara 150.306 investitori si activenete de 2,75 mld. lei (654mil. euro).

Daca in ultimii doi ani miza administratorului au fost cele douafonduri care investesc in instrumente cu venit fix, incepand deanul viitor atentia acestuia se va indrepta spre educareainvestitorilor sa isi construiasca un portofoliu de fonduri.

"In ultimii doi ani, am creat dimensiunea de retail a fondurilormutuale. Din 2010, vrem sa intram in etapa de "mix de produse". Sainvatam investitorii despre constructia unui portofoliu de fonduri,in functie de gradul de risc si asteptarile de randamente. Mareaprovocare pentru noi in urmatorii doi ani va fi trecereainvestitorului de la investitia intr-un singur fond la investitiain mai multe fonduri, de la orizontul de timp de un an lainvestitii pe termene mai lungi, multianuale", a explicat Neacsu.In prezent, fondurile monetare detin o pondere de aproape 60% inindustria fondurilor mutuale, iar fondurile de actiuni mai putin de5%. Daca prima categorie de fonduri a beneficiat de contextulfavorabil al dobanzilor ridicate la depozitele bancare si deprudenta si inclinatia spre economisire a investitorilor, cea de-adoua a pierdut de pe urma corectiilor bursiere din 2007 si 2008 sia numarului mic de noi listari la Bursa.

"Nu putem avea fonduri de actiuni dezvoltate dupa modelulfondurilor monetare, pentru ca nu exista suficiente instrumente incare acestea sa investeasca pe piata locala", a mai spusNeacsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO