Burse - Fonduri mutuale

Curtea Constitutionala a validat pragul la SIF. Chelu pierde lupta

14.07.2009, 20:25 53

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a hotarat ieri ca pragul de detinere de 1% de la SIF-uri este constitutional in forma actuala, iar decizia a determinat o scadere cu 1% a actiunilor SIF in prima faza, in conditiile in care brokerii si investitorii mizau cel putin pe o decizie partial pozitiva prin care sa fie declarata neconstitutionala obligatia de a vinde actiunile detinute peste pragul de 1%. In finalul sedintei, SIF-urile au revenit pe plus.
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins exceptia de neconstitutionalitate privind pragul de 1% formulata de firma Comrimet Galati, care face parte din grupul lui Catalin Chelu, in cadrul unui proces cu SIF Oltenia. Decizia a fost luata dupa patru amanari.
"Decizia a fost luata cu majoritate de voturi (nu in unanimitate- n.red.), ceea ce inseamna ca unii dintre judecatori considera ca pragul este neconstitutional", a declarat avocatul Cristian Dutescu, care reprezinta Comrimet in procesul cu SIF Oltenia. El spune ca motivarea deciziei, care va fi publicata in termen de o luna, ar putea arata si care sunt argumentele care stau la baza acestei decizii.
Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori in SIF-uri, mai are un proces cu CNVM in care a invocat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere de 1%, termenul de judecata la Curtea Constitutionala fiind 10 septembrie, potrivit unor surse din piata.
Chelu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii pe marginea acestui subiect.
El a dat in judecata Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) dupa ce a fost amendat pentru depasirea pragului de detinere la SIF Moldova si SIF Oltenia si i s-a impus sa vanda participatiile care depasesc 1%. Chelu este prezumat ca actioneaza in mod concertat cu o serie de firme si persoane fizice, impreuna cu care ar detine participatii cuprinse intre 3% si 9% la fiecare SIF. Conducerile celor cinci SIF-uri le-au limitat drepturile de vot grupurilor considerate ca actionand in mod concertat cu omul de afaceri din Galati in cadrul AGA, iar firmele respective au atacat in instanta hotararile AGA, considerand ca drepturile de vot au fost anulate ilegal.

Lupta cu pragul continua in Parlament
Nemultumirile investitorilor privind pragul de detinere de 1% si detinerea concertata si modul in care acestea sunt interpretate si aplicate de conducerile SIF au determinat lansarea unei initiative legislative care cere eliminarea completa a limitei de detinere. Proiectul, initiat de senatorul PD-L Ovidiu Marian, a fost semnat de 20 de parlamentari si va intra in dezbaterea camerelor Parlamentului in luna septembrie.
Principalul argument pentru eliminarea pragului este faptul ca acesta ingradeste exercitarea drepturilor actionarilor in cadrul adunarilor generale, orice initiativa comuna a unui grup de investitori putand fi considerata actiune concertata.
Pragul actual de 1% a fost stabilit tot de catre Parlament in iunie 2005, anterior limita de detinere fiind de 0,1%.
Daca vocile din piata care cer eliminarea sau cel putin majorarea pragului de detinere au devenit tot mai puternice, sefii SIF sustin mentinerea limitei de detinere, care le-a permis pana acum sa controleze societatile fara opozitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO