Burse - Fonduri mutuale

Dan Nicu, BRD: Acum este momentul pentru fondurile de actiuni

20.05.2009, 00:00 73
BRD Asset Management, divizia locala de administrare a activelor din cadrul grupului BRD-Societe Generale, a lansat doua fonduri mutuale, Diverso Europa Regional si Actiuni Europa Regional, cu investitii pe pietele de actiuni din regiunea Europei Centrale si de Est.
Fondul Diverso Europa Regional este specializat in plasamente diversificate, investind in actiuni pana la 50% din active, restul de active fiind alocat pietelor de obligatiuni si monetara.
Cel de-al doilea fond, Actiuni Europa Regional al este un proiect mai vechi al administratorului, planurile privind lansarea unui fond de actiuni fiind anuntate inca din 2007.
Actiuni Europa Regional devine astfel primul fond de actiuni din portofoliul administratorului, dominat pana in prezent de fondul monetar Simfonia1 cu active de 144 mil. lei de la peste 9.200 de investitori, si de fondul diversificat Concerto cu active de 13,7 mil. lei de la 213 investitori.
Actiuni Europa Regional investeste pana la 90% din active in actiunile de pe pietele locala si din Europa Centrala si de Est, restul de 10% fiind plasat in obligatiuni si instrumente monetare. Capitalul initial al celor doua noi fonduri a fost de aproximativ 18 milioane de lei cumulat.
"Cred ca am ales momentul cel mai bun pentru lansarea celor doua fonduri, pentru ca in ultimii doi ani fondurile de actiuni si diversificate au suferit un recul ca urmare a situatiei de la nivel local si international. Diverso Europa Regional si Actiuni Europa Regional sunt fonduri care se adreseaza investitorilor cu un profil de risc ridicat si care au asteptari mari privind randamentele", a spus Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management, al treilea administrator din industria locala dupa activele nete.
Administrarea fondurilor BRD AM este delegata catre filiala ceha a Societe Generale Asset Management, respectiv IKS - KB cu sediul la Praga.
Depozitarul celor doua noi fonduri este BRD, distributia fiind realizata prin unitatile bancare ale grupului. Valoarea nominala a unei unitati de fond este de 100 lei pentru fiecare din noile fonduri.
"Fondurile se adreseaza atat investitorilor persoane fizice, cat si juridice. Tintim sa atragem in principal clientii bancii carora le vor fi prezentate cele doua noi fonduri pentru a-si diversifica investitiile", a spus Nicu.
Cu active nete in administrare de peste 176 mil. lei, BRD AM este primul administrator care a intrat in piata cu fonduri noi in 2009. Anul trecut cele mai multe lansari de fonduri mutuale au coincis cu intrarea de noi jucatori in piata (Zepter, Carpatica sau Prime). In 2008, administratorii mai vechi au preferat sa isi completeze portofoliul cu un fond cu grad de risc scazut (BT si Raiffeisen), mizand pe aversiunea la risc a investitorilor.
Niciunul dintre administratorii vechi in piata nu a lansat un fond de actiuni anul trecut. Mai mult, unii dintre acestia, precum Target Asset Management, au preferat sa amane lansarea unui fond de actiuni pana la insanatosirea pietelor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO