Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul: Listarea Fondului Proprietatea pe ROTC, o chestiune de zile. Ionut Popescu: Nu trebuie sa ne grabim, sa vedem intai cum merge

Dan Paul: Listarea Fondului Proprietatea pe ROTC, o chestiune de zile. Ionut Popescu: Nu trebuie sa ne grabim, sa vedem intai cum merge
02.02.2010, 23:03 41

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune catranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea (FP) pe sistemulalternativ ROTC, proiect lansat de brokeri, este doar la catevazile distanta, insa directoratul Fondului cere asigurari casistemul functioneaza.

AsociatiaBrokerilor sustine ca a obtinut acordul Ministerului FinantelorPublice, actionarul majoritar al FP, si pe cel al managementuluiFondului pentru tranzactionarea actiunilor FP pe sistemulalternativ ROTC. Pentru ca tranzactiile sa devina posibile,directoratul Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, trebuie sasemneze un act aditional la contractul registru al Fondului cuDepozitarul Central prin care Fondul sa precizeze aceasta metodasuplimentara prin care se face cesiunea de titluri.

In prezent, tranzactiile se realizeaza prin contract devanzare-cumparare intre parti pe baza caruia se realizeazatransferul de proprietate la Depozitar.

"Am reusit sa convingem Ministerul de Finante despre plusul detransparenta asupra pretului pe care il va aduce tranzactionarea peROTC. Directoratul Fondului ne sustine si este de acord sa semnezeactul aditional la contractul de inregistrare la Depozitar. Astfelca pot spune ca tranzactionarea actiunilor FP este doar la catevazile, daca nu cateva ore distanta", a spus Dan Paul, presedinteleAsociatiei Brokerilor.

Unul dintre argumentele cu care Asociatia Brokerilor a obtinutacordul conducerii Fondului, care initial declara ca este nevoie deacordul actionarilor pentru tranzactiile pe ROTC, este faptul casocietatea de brokeraj ceha Wood&Co a listat la Bursa de laViena un produs structurat care are ca activ suport actiunile FP sicare ofera in premiera o cotatie oficiala a actiunilor.

"Pana la urma tot raul a fost spre bine. Produsul structurat alcelor de la Wood a jucat un rol in convingerea autoritatilorlocale", a mai spus presedintele Asociatiei Brokerilor.

"Eu nu am respins niciodata tranzactiile pe ROTC. Nu trebuie sane grabim. Inainte de a semna actul aditional, vreau insa sa vadcum functioneaza acest ROTC si poate ca, inainte de a incepetranzactiile cu actiunile FP, sa mai existe tranzactii si cu altecompanii", a spus Ionut Popescu, directorul general alFondului.

Anul trecut, Asociatia Brokerilor a lansat un sistem alternativde tranzactionare "Romanian Over The Counter" (ROTC) special pentrua cota actiunile Fondului Proprietatea. Printre cei care au respinssistemul ROTC inca din momentul in care brokerii au anuntatlansarea acestuia se numara fondurile de investitii actionare laFP. "Nu cred ca pentru actionarii Fondului, cotarea pe ROTC vaaduce beneficii, avand in vedere ca pe acest sistem se va forma unpret referential pentru piata si nu pentru valoarea Fondului", aspus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american Cartesian, caredetine 2,85% din Fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO