Burse - Fonduri mutuale

Dan Stifter: Este cel mai prost moment sa iesi din fonduri

17.01.2008, 19:45 64

Fondurile de actiuni au pierdut pana la jumatate din randamentul castigat in 2007 pe fondul corectiilor bursiere violente de anul acesta, pierdere care va fi greu de recuperat pe parcursul anului.
Administratorii avertizeaza investitorii ca este unul dintre cele mai nefavorabile momente pentru a iesi din fondurile mutuale, recomandand mentinerea plasamentelor pe termen mediu si lung.
BT Maxim, fond de actiuni administrat de BT Asset Management, a inregistrat o scadere de 10,1% a unitatii de fond de la inceputul anului, printre cele mai puternice din industrie, in conditiile in care randamentul anual a fost de 24,7% in 2007.
Intreaga industrie a fondurilor de actiuni este pe minus: fondul Omninvest raporteaza o scadere de 8,6% a unitatii de fond, Active Dinamic de 7,1%, iar KD Maximus de 6,7%.
"Este vorba despre o corectie a randamentului si nu de o pierdere. Investitorii vor pierde daca ies acum din fondurile mutuale, pentru ca pe termen mediu si lung randamentul fondului va inregistra cresteri care vor amortiza scaderile din aceasta perioada", spune Daniel Stifter, director general al societatii de administrare EFG Mutual Funds Management.
"La inceput de an, randamentele fondurilor de actiuni si diversificate vor fi batute de cele ale fondurilor de obligatiuni", este de parere Serban Nascu, vicepresedintele societatii Target Asset Management.
Administratorii nu se asteapta la iesiri masive ale investitorilor din fondurile mutuale in aceasta perioada. Daca rascumpararile vor avea loc, acestea se vor inregistra la fondurile de actiuni si vor fi facute de investitorii speculativi in cautare de castiguri imediate.
"In aceste momente, iese la iveala adevaratul profil de risc al investitorilor. Cei care au inteles ca fondurile mutuale sunt plasamente pe termen mediu si lung, isi vor mentine plasamentele, cei care au cautat castiguri imediate, cred ca vor iesi", explica Stifter, adaugand ca majoritatea investitorilor "vor ramane pe pozitii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO