Burse - Fonduri mutuale

Datele de inregistrare aduc turbulente pe piata

14.05.2007, 17:22 16

Cotatiile societatilor de investitii financiare (SIF) au dat inapoi saptamana trecuta dupa ce crescusera cu 6-7% in doar doua sedinte, pe fondul aprobarii capitalizarii profitului la SIF Transilvania, si dublarea capitalului social. Indicele BET-FI a pierdut in ultima sedinta 1,7%.
Brokerii vad normala o astfel de corectie la nivelul celor cinci titluri financiare, in conditiile in care saptamana trecuta a fost respinsa in Senat si legea care propunea ridicarea pragului de detinere la SIF de la 1% la 5%.
"Am putea asista la scaderi si in saptamana viitoare, cu atat mai mult cu cat urmeaza datele de inregistrare pentru dividende sau actiuni gratuite pentru societatile de investitii financiare", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest Arad.
Desi vineri a fost data ex-dividend doar la SIF Oltenia, ziua precedenta ultimei sedinte in care investitorii pot achizitiona actiuni pentru a beneficia de dividendul aferent anului trecut, si restul societatilor de investitii financiare s-au corectat destul de puternic.
Scaderea vine in conditiile in care datele ex-dividend pentru trei dintre titlurile financiare, cu exceptia SIF Transilvania sunt astazi, iar brokerii se asteapta la corectii, cel putin cu valoarea dividendului.
"Luna mai a fost in general pentru societatile de investitii financiare o luna de corectie, macar cu valoarea dividendului. De aceea ma astept la o revenire a titlurilor financiare tocmai luna viitoare", spune directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece societati listate din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii, a pierdut in ultima sedinta 0,28% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 16,6 mil. euro (54,6 mil.lei).
Banca Transilvania, responsabila pentru 19,5% din variatia indicelui a urcat vineri cu 2,11%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul matematic rezultat in urma majorarii de capital de 0,725 lei/actiune.
"Pe banca ma astept la cresteri anul acesta. Desi anul trecut investitorii se asteptau la urcari serioase, cotatia nu a avut o evolutie spectaculoasa datorita si faptului ca in piata s-a inoculat ideea ca actiunea este una prea scumpa. Anul acesta investitiile in agentii trebuie sa dea roade, iar daca rezultatele vor fi bune, la fel vor fi si randamentele pe actiune", spune Molnar, de la IFB Finwest Arad.

Actiunile SIF Moldova au cazut in ultima sedinta cu 3,46% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 5 mil. euro (16,5 mil. lei). Astazi este data ex-dividend pentru titlurile SIF Moldova, dupa ce vineri a fost ultima zi in care investitorii puteau sa achizitioneze aceste titluri pentru a beneficia de dividendul brut de 0,63 lei/actiune, aferent exercitiului financiar incheiat. SIF au ramas cele mai tranzactionate actiuni din piata, in topul celor mai lichide titluri aparand insa vineri si actiunile Banca Transilvania. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 3,07 lei/actiune, in timp ce minimul sedintei a fost de 3,06 lei/actiune.

Titlurile societatii de brokeraj Broker Cluj au urcat in ultima sedinta cu 1,37%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni fiind de 0,6 mil. euro (2 mil lei). "Titlurile Broker Cluj pastreaza in continuare perspective de apreciere. O sa mai existe si corectii in preajma datelor de inregistrare, dar per ansamblu vad o evolutie buna a acestor titluri, avand in vedere si acordarea de actiuni gratuite de anul acesta", a spus Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest. Actionarii Broker au aprobat ca profitul net de anul trecut sa fie utilizat pentru majorarea capitalului social cu actiuni gratuite. Ei au stabilit insa ca aceasta majorare sa se realizeze dupa finalizarea fuziunii cu HTI si Investco.

Actiunile Turism Felix, companie care activeaza in domeniul serviciilor hoteliere, a cazut in ultima sedinta cu 8,33% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,14 mil. euro (0,47 mil. lei). Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat ulterior transferului la cota Bursei majorarea capitalului companiei. Astfel, societatea isi va majora capitalul la 15,1 mil. euro (49,6 mil. lei), de la 7,5 mil. euro (24,8 mil. lei). Operatiunea urmeaza sa aiba loc prin capitalizarea primelor de emisiune de la oferta publica primara desfasurata la inceputul acestui an, si a rezervelor din profit constituite in anii trecuti. Fiecare actionar la data de inregistrare ar urma sa primeasca o actiune gratuita la una detinuta.

Titlurile Armax Gaz, producatorul de instalatii si echipamente industriale de gaz din Medias, au cazut in ultima sedinta cu 4,44%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 1 mil. euro (3,5 mil. lei). Desi a negat ca a vandut pachete importante de actiuni, Mihai Vescan, directorul general al companiei, a fost raportat in piata cu vanzarea unui pachet de 6,2% din actiunile companiei. El a sustinut ca a vandut actiuni pentru a face rost de fonduri necesare in vederea participarii la majorarea de capital pe care societatea intentioneaza sa o deruleze in perioada urmatoare. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,58 lei/actiune.

Actiunile Argesana, companie care actioneaza in domeniul textilelor, au sarit in ultima sedinta cu 25%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 1,2 mil. euro (4 mil. lei). Cele 744.000 de actiuni tranzactionate in sedinta de vineri reprezinta 17,44% din capitalul social al companiei. Conform ultimelor raportari, compania era detinuta in proportie de 69,31% de Asociatia Salariatilor. Printre actionarii importanti ai companiei se regaseau anul trecut SIF Moldova cu 16,25% din companie, BRD Groupe SocGen, cu o detinere de 10,66% din actiuni. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 6,5 lei/actiune, la acest nivel compania avand o capitalizare de 8,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO