Burse - Fonduri mutuale

Datoriile in valuta si deprecierea leului au dezumflat profitul TMK-Artrom Slatina

Datoriile in valuta si deprecierea leului au dezumflat profitul TMK-Artrom Slatina

Click pentru imaginea intreaga

04.12.2007, 17:37 34

Producatorul de tevi Artrom Slatina (ART) a inregistrat in trimestrul al treilea din acest an pierderi din activitatea financiara in valoare de circa 7,8 mil. euro (25,4 mil. lei) din cauza deprecierii leului fata de euro si dolar.
Rezultatul pozitiv din exploatare a compensat o parte din pierderile financiare, astfel ca per total pierderile Artrom in aceasta perioada s-au cifrat la 4,6 mil. euro (15 mil. lei), comparativ cu un castig net de 1,6 mil. euro (5,9 mil. lei) in perioada similara din 2006.
"Pierderile din activitatea financiara aferente trimestrulului al treilea au fost determinate de reevaluarea datoriilor societatii in valuta la cursurile de schimb de la finele lunii septembrie, care au fost mai mari fata de cele de la jumatatea anului. Deprecierea leului in fata euro a fost de 6,43%, iar cea fata de dolar de 1,82%", a precizat Adrian Popescu, presedintele companiei.
Artrom inregistrase dupa prima jumatate a anului un profit de 6,7 mil. euro (22,2 mil. lei) din activitatea financiara, pe fondul aprecierii monedei nationale fata de principalele valute.
Leul s-a depreciat semnificativ fata de moneda europeana in ultimele luni, pe fondul temerilor investitorilor straini privind evolutia economiei romanesti, dar si a situatiei incerte de pe pietele internationale. Cresterea economica peste asteptari din trimestrul al treilea a oprit insa deprecierea leului, cursul stabilizandu-se in apropierea pragului de 3,5 lei/euro.
La nivelul activitatii de exploatare, dupa primele noua luni compania a obtinut un profit aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 9,4 mil. euro (31,4 mil. lei).
Cresterea profitului a avut la baza punerea in functiune la inceputul anului a noilor capacitati de productie, care au condus la majorarea afacerilor Artrom in primele noua luni cu 64%, la 120,3 mil. euro (397,2 mil. lei).
Compania s-a imprumutat in acest an de la mai multe firme din grup cu 121,3 mil. dolari (circa 88,5 mil. euro), potrivit reprezentantilor Artrom. Din aceasta suma 47,3 mil. dolari (34,5 mil. euro) au fost destinati refinantarii de credite contractate anterior, 28 mil. dolari (20,4 mil. euro) pentru finantari temporare de stocuri operationale de materii prime cu rambursare pana la finele anului curent si 46 mil. dolari (33,5 mil. euro) credite noi pentru capitalul circulant al activitatii aferente capacitatilor noi de productie.
Capacitatea de productie a Artrom a fost suplimentata la inceputul lui 2007 cu 100.000 de tone, la 200.0000 de tone.
"Pentru anul 2008 se vor continua investitiile care vor face ca pana in 2011 capacitatea de productie a uzinei de la Slatina sa atinga 350.000 de tone pe an", spune Adrian Popescu. Compania va mai investi circa 4 mil. euro (14 mil. lei) pentru modernizarea si cresterea capacitatii de productie a liniei de laminare la 200.000 de tone.
Investitiile de la Artrom sunt realizate in sinergie cu programul de investitii al combinatului TMK-Resita, care asigura integral cu materie prima compania.
"La valoarea totala a capitalului investit in cele doua uzine de 162,4 milioane dolari, TMK isi propune ca pana in 2011 sa adauge inca 95,2 milioane dolari", a adaugat Popescu.
Investitiile vor urmari inclusiv reducerea unor costurilor tehnologice de productie care sa compenseze cresterea costurilor salariale si cele energetice din viitor, spun reprezentantii companiei.
Pentru acest an, conducerea Artrom estimeaza o cifra de afaceri de circa 157 mil. euro (536 mil. lei), in crestere cu 65% fata de cea obtinuta in 2006 si un profit in jurul celui planificat la inceputul anului, de 10 mil. euro (34 mil. lei), respectiv cu 25% peste cel realizat in primele noua luni, de 8,5 mil. euro (28 mil. lei).
Producatorul de tevi se adreseaza cu preponderenta pietei externe, unde vanzarile sunt sustinute de cererea ridicata la nivel mondial, insa piata interna si-a pastrat o cota in jurul a 20% din productia totala.
Actiunile Artrom au adus in acest an unulle dintre cele mai bune randamente de pe Bursa, cu o apreciere de circa 85% de la finele anului trecut.
Ieri, aceste titluri au inchis sedinta la un pret de 55,1 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 193 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO