Burse - Fonduri mutuale

De ce au actiunile Azomures o evolutie atat de diferita de cea a Bursei

De ce au actiunile Azomures o evolutie atat de diferita de cea a Bursei
12.05.2010, 23:00 235

In ultimii ani, actiunile producatorului de ingrasaminte chimiceAzomures Targu-Mures (AZO) au evoluat mai mult in contrast cuindicii Bursei de la Bucuresti. Care sunt factorii care au dus inultimii ani actiunile Azomures intr-o directie diferita de cea apietei?

Corelatia dintre evolutia actiunilor Azomures si cea a indiceluigeneral al pietei BET-C de la finele anului 2006 si pana in prezenteste una negativa, de 9,2%, ceea ce inseamna ca titlurile companieievolueaza mai degraba in sens opus evolutiei in ansamblu aBursei.

Explicatia este data de faptul ca producatorul de ingrasamintechimice a inregistrat frecvent diferente semnificative de profit dela un trimestru la altul, care au determinat miscari speculativeale pretului actiunilor mult mai ample decat cele din piata.

Spre exemplu, Azomures a raportat recent un castig net peprimele trei luni din 2010 de 22,6 mil. lei (5,6 mil. euro),rezultat care intrece de peste doua ori profitul obtinut decompanie pe tot anul precedent, care s-a cifrat la numai 9,5 mil.lei (2,2 mil. euro) si de 11 ori castigul din perioada similara aanului 2009.

Ca urmare a avansului semnificativ a profitului din primultrimestru, investitorii au luat cu asalt ieri titlurile Azomures,acestea sarind pe parcursul sedintei cu 8,2% si atingand noiniveluri maxime pentru acest an. De cealalta parte, Bursa de laBucuresti s-a plasat in ultima luna de zile pe o tendintadescedenta, pe parcursul careia indicele BET-C a coborat cu circa14%.

Au fost situatii insa, ca in 2008, cand compania a trecut de laun profit net de 196 mil. lei dupa primele noua luni la un rezultatde 50 mil. lei la finele anului. Rezultatul a fost afectat atuncide un provizion de 22 mil. euro destinat ecologizarii unui iaz, descaderea valorii stocurilor de produse ca urmare a reevaluariiacestora la final de an, cat si de intreruperea activitatii pefondul crizei.

Aceasta dupa ce in 2007, Azomures a trecut de la o pierdere de-7,5 mil. lei in primele noua luni la un castig de 55,6 mil. lei lafinal de an, pe fondul vanzarii Depomures cu 20 mil. dolari.

"Actiunile Azomures nu au evoluat totdeauna cu piata, pentru caau fost ani in care rezultatele au fost influentate de pretul deaprovizionare la gaze, nu numai de conditiile de pe segmentulinternational al ingrasamintelor. Chiar in anul 2006 si-auintrerupt o perioada productia din cauza ca activitatea nu erarentabila", spune Andrei Radulescu, analistul societatii debrokeraj Target Capital.

Compania a beneficiat in ultimul an de zile de preturi mai micila gaze ca urmare a aprovizionarii numai din productia interna,masura care a fost luata de guvern anul trecut pentru sprijinireasectorului pe timp de criza. Totodata, atat preturile laingrasaminte, cat si cererea de astfel de produse s-au relansatincepand cu ultima parte a anului trecut. Un impact benefic asupracererii la intern au avut-o si majorarea subventiilor pentruagricultori.

Insa situatia Azomures s-ar putea deteriora din nou spre fineleanului, spun analistii, in conditiile in care in toamna expiraacordul pentru aprovizionarea cu gaze din productia interna, lapret mai mic, si totodata statul ar putea reduce sau chiar taiasubventiile pentru agricultura cu impact direct asupra cererii depe plan local, ale carei vanzari reprezinta aproape jumatate dinafacerile companiei.

"Nu cred ca aprovizionarea cu gaze interne va fi prelungitapentru ca sunt o serie de masuri de austeritate pe care statul leia in aceasta perioada pentru a atenua cheltuielile publice. Acestlucru va afecta profitul Azomures in masura in care crestereapreturilor la ingrasaminte nu va acoperi costurile mai mari cugazele. Pentru acest an am estimat un profit operational (EBIT) laAzomures de 60 mil. lei, sub cel bugetat de companie. Suntemconservatori pentru ca sunt multi factori de risc care pot afectacompania. Nu exclud si o evolutie in W a economiei mondiale, caresa afecteze cererea de ingrasaminte", este de parere AndreiRadulescu.

Astfel, analistii de la Target Capital vad un pret corect lanivelul de 0,54 lei/actiune, cu aproape 15% peste nivelul dinpiata, in timp ce analistii Alpha Finance estimeaza un pret tintade 0,589 lei/actiune.

Ce influenteaza profitul Azomures

Pretul la gaz: cand creste pretul de aprovizionare cu gaze cresccheltuielile de exploatare, respectiv scade profitul companiei siinvers.

Pretul la ingrasaminte: cand cresc preturile la ingrasamintecresc veniturile, respectiv urca castigul companiei si invers.

Subventiile la gaze si pentru agricultori: statul a subventionatin anumite perioade agricultorii pentru a putea achizitionaingrasaminte sau a facilitat achizitia de gaze in sectorul chimicnumai din productia interna, mai ieftine.

Provizioanele, cedari de active si alte cheltuieliimprevizibile: compania a constituit in trecut provizioane dedepreciere a stocurilor de produse sau pentru cheltuieli deecologizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO