Burse - Fonduri mutuale

De ce cresc acţiunile Petrom mai mult decât piaţa? Broker: „De fiecare dată trebuie să fie şi o companie care ia ochii pieţei“. Acţiunile SNP au plus 5% într-o săptămână, faţă de 1% cât au BET şi BET-NG

De ce cresc acţiunile Petrom mai mult decât piaţa?...

Autor: Tibi Oprea

10.03.2023, 07:22 5124

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, au înregistrat o creştere de peste 5% în ultima săptămână, pe fondul unor tranzacţii de 37 mil. lei.

Spre comparaţie, indicii BET, BET-TR şi BET-NG, din care acestea fac parte, au avut o apreciere de circa 1% în aceeaşi perioadă, conform datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti. Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, dar cu scum­pi­rile ca motor prin­cipal, com­pa­nia a înregistrat un profit net istoric de 10,3 mld. lei anul trecut, în creştere cu 260% faţă de rezultatul net din 2021 de circa 2,9 mld. lei. Afacerile au urcat cu 136%, la 61 mld. lei. Compania a anunţat deja că vrea să dea acţionarilor 2,3 mld. lei ca dividende şi, posibil, un dividend special. Cum vede piaţa lucrurile?

„Acum auzim ştiri un pic mai negative pentru cele­lalte companii din energie, care au fost în atenţia investitorilor“, spune pentru ZF Dragoş Mesaroş, director de tran­zacţionare la Goldring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO