Burse - Fonduri mutuale

De ce nu intra bani in fondurile de actiuni, desi au castiguri de 100%. Cum comentati?

De ce nu intra bani in fondurile de actiuni, desi au castiguri de 100%
09.03.2010, 23:10 59

Investitorii nu se mai lasa sedusi de randamentele de trei cifreale fondurilor de actiuni, preferand plasamentele neriscante infonduri monetare si de obligatiuni care doar in ultima luna auatras 116 mil. lei din piata.

Industria fondurilor mutuale a incheiat luna februarie cu activenete de 3,86 mld. lei, mai mult cu 5,7% fata de prima luna din an,in special datorita intrarilor nete in valoare de 116,4 milioane delei raportate de fondurile monetare, arata raportul lunar alAsociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Astfel cele sapte fonduri monetare au ajuns la active nete depeste 2,1 miliarde de lei. Fondurile BCR Monetar si RaiffeisenMonetar au atras cele mai consistente intrari nete, respectiv decate peste 80 de milioane de lei.

La extrema opusa se situeaza fondurile de actiuni, in numar dezece, care au atras de la investitori 9 mil. lei, in timp cefondurile de plasamente diversificate, in numar de 25, au pierdut14,4 mil. lei luna trecuta. Din randul fondurilor de actiuniRaiffeisen Romania Actiuni si BT Maxim au atras cele maiconsistente intrari nete, de 4,4 mil. lei si respectiv de 3,5 mil.lei.

"Clientii fondurilor monetare sunt preocupati in special deeconomisire. Acestia nu sunt inca investitori in adevaratul sens alcuvantului, fiind interesati de randamente la nivelul dobanzilorbancare", a spus Dan Popovici, director de investitii la societateaOTP Asset Management.

Din numarul total de investitori de peste 175.000, aproapejumatate, respectiv 79.800, au banii plasati in fondurile monetare,in timp ce numarul investitorilor cu plasamente in fondurile deactiuni este de aproape sapte ori mai mic, respectiv de 11.900.

In 2007, inaintea declansarii crizei, numarul investitorilor dinfondurile monetare era de 4.300, de patru ori mai mic decat numarulinvestitorilor in fondurile de actiuni

"Fondurile de actiuni nu vor disparea din piata, ci vor cunoasteo revenire lenta si de durata la parametrii de dinainte crizei.Inca exista teama fata de risc in randul investitorilor, chiar sidupa un an de raliu prelungit pe bursa", a spus Marius Olteanu,directorul executiv al societatii de administrare SIRA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO