Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central se pregateste pentru listarea Domo

Depozitarul Central se pregateste pentru listarea Domo

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central: Conexiunea cu depozitarul din Bulgaria se va realiza la cererea acestora si va oferi posibilitatea tranzactionarii de instrumente financiare in paralel pe piata de la Bucuresti si cea de la Sofia.

08.05.2008, 19:19 17

Depozitarul Central, institutia pietei de capital care opereaza decontarea tranzactiilor realizate la Bursa si tine registrul actionarilor pentru companiile listate, se va conecta cu institutia similara din Bulgaria, ceea ce va permite tranzactionarea in paralel de instrumente financiare pe piata de la Bucuresti si cea de la Sofia, conform reprezentantilor Depozitarului.
Depozitarul din Bulgaria este cea de a 16-a institutie de decontare cu care Depozitarul Central va stabili o conexiune, insa miscarea are ca prim scop listarea fondului de investitii Lynx Properties, proprietarul retelei de retail de electrocasnice Domo, afirma surse din piata de capital.
Depozitarul Central, care a incheiat primul an de functionare cu un profit de 2 milioane de euro se mai pregateste de listarea la Bursa de Valori a titlurilor de stat, prevazuta pentru a doua parte a acestui an, dar si de introducerea unor servicii suplimentare pentru companii.
Lynx Properties, proprietarul Domo, si-a anuntat intentia de a-si lista actiunile pe piata de capital, ultimele informatii de pe piata indicand o listare tripla: pe pietele de la Londra, Bucuresti si Sofia.
"Conexiunea cu depozitarul din Bulgaria se va realiza la cererea acestora si va oferi posibilitatea tranzactionarii de instrumente financiare in paralel pe piata de la Bucuresti si cea de la Sofia. Ei nu au pana acum nici o conexiune externa cu un alt depozitar si le-am propus sa le oferim posibilitatea de a se conecta prin intermediul nostru la alti depozitari din Europa", a spus Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.
Pe piata de la Londra companiile prefera sa listeze certificate care atesta dreptul de proprietate asupra actiunilor (GDR - Global Depository Receipts) si nu actiunile propriu-zise, cum sunt listate pe piete de la Bucuresti sau Sofia. Depozitarul pregateste de altfel si inceperea gestionarii unor instrumente financiare cum sunt GDR-urile. Astfel, ar urma sa fie posibila transformarea GDR-urilor tranzactionate la Londra in actiuni care pot fi vandute pe piata de la Bucuresti, sau invers, ceea ce ar putea face piata de la Bucuresti mai atractiva pentru listari internationale.
Prima listare a unei companii straine la Bucuresti a avut loc la finalul anului trecut, cand actiunile Erste Bank listate la Viena si Praga au fost introduse la tranzactionare pe piata de la Bucuresti. Depozitarul a realizat cu ocazia listarii Erste conexiuni cu cele mai importante sisteme de decontare din Europa, fiind introduse de asemenea noi tehnici de tranzactionare cum ar fi conturile agregate sau introducerea ordinelor fara prevalidare.
Depozitarul Central a realizat anul trecut, primul an de functionare, un profit net de 7,7 milioane de lei (peste 2 mil. euro) la venituri de 22 mil. lei (6,3 mil. euro). Depozitarul a fost constituit prin fuziunea registrelor independente ale actionarilor si a preluat din luna mai a anului trecut activitatea de decontare de la Bursa de Valori.
"Se vor tranzactiona la Bursa doar titlurile de stat emise dupa data finalizarii conexiunilor tehnice cu institutia specializata a Bancii Nationale, pentru ca prospectele de emisiune pentru titlurile de stat aflate in circulatie nu prevad tranzactionarea acestora pe Bursa", a spus Tanasoiu. Inceperea tranzactionarii titlurilor de stat pe Bursa ar putea avea loc in primavara acestui an, conform reprezentantilor pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO