Burse - Fonduri mutuale

Deprecierea leului a adâncit pierderile Turbomecanica

01.08.2010, 23:28 45

Producătorul de componente pentru aeronave TurbomecanicaBucureşti (TBM) a înregistrat în primul semestru o pierdere de 9,6mil. lei (2,2 mil. euro), după ce obţinuse profit în aceeaşiperioadă a anului precedent, de circa 470.000 de lei.
Variaţiile de curs valutar şi dobânzile acumulate în urma majorăriidatoriilor, ca urmare a pierderilor din ultimii doi ani, au fostprintre principalele motive care au stat la baza rezultatuluinegativ din primele şase luni ale anului.
Turbomecanica nu a reuşit să revină pe profit în primul semestru,deşi, în urma măsurilor de restructurare puse în aplicare deconducere, cheltuielile din activitatea de producţie au scăzut cu17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, peste scădereaînregistrată la nivelul afacerilor din primele şase luni, care s-aplasat la nivelul de 7,6 procente.
Afacerile companiei s-au ridicat în primul semestru la 25,3 mil.lei (5,9 mil. euro), iar Turbomecanica a revenit pe pierdere dinactivitatea de bază, cu un rezultat negativ de peste un milion delei, nivel care s-a situat sub cel bugetat de companie.
"Piaţa externă a producţiei aeronautice este în restructurare, iarcea internă nu dispune de alocaţiile bugetare necesare, fapt carede altfel a afectat nefavorabil şi activitatea Turbomecanica înprimul semestru", se arată în raportul companiei.
Turbomecanica a înregistrat în primele şase luni pierderifinanciare de peste cinci ori mai mari, respectiv de 8,6 mil. lei(2 milioane de euro), din care 5,1 mil. lei (1,2 mil. euro) aureprezentat pierderi cauzate de diferenţele de curs valutar. La 30iunie, moneda naţională s-a depreciat până la un nivel de 4,368lei/euro, faţă de 4,22 lei/euro, cursul de la finele anuluiprecedent.
Producătorul de componente pentru aeronave avea la finele luniiiunie datorii totale de 64,1 mil. lei (17,4 mil. euro), din caresumele datorate băncilor se ridicau la 45,2 mil. lei (10,3 mil.euro).
Cheltuielile cu dobânzile bancare au ajuns în primul semestru la3,4 milioane de lei (circa 0,8 milioane de euro), nivel cu peste50% mai ridicat faţă de intervalul similar din 2009.
Turbomecanica îşi propusese să treacă pe profit în acest an, cu uncâştig de 1,11 mil. lei, după ce în 2009 a raportat o pierdere de7,76 mil. lei.
Preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general alcompaniei, Radu Viehmann, deţine 25,92% din acţiunileTurbomecanica, iar Dana Maria Ciorapciu are o participaţie de15,16% din titluri. Acţiunile Turbomecanica au înregistrat vineriuna dintre cele mai mari scăderi din piaţă, acestea coborând cu 6%,până la un preţ de 0,094 lei/acţiune, sub valoarea nominală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO