Burse - Fonduri mutuale

Deşi scorul burselor Polonia-România este 28-1, şefii supravegherii pieţei locale au salarii de 4 ori mai mari decât polonezii

Autor: Roxana Pricop

23.06.2013, 21:10 288
Între bursa de la Bucureşti şi cea din Varşovia este o distanţă ca de la cer la pământ. Cu tranzacţii medii zilnice cu acţiuni de doar 7 mil. euro în 2013, bursa de la Bucureşti este de 28 ori mai mică decât competitorul polonez, care are tranzacţii de 195 mil. euro. Cu toate acestea, şefii supravegherii din România câştigă de patru ori mai mult decât omologii polonezi.
 
Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM, a câştigat un salariu net de 12.000 euro cât a fost la conducerea autorităţii de supraveghere, conform declara­ţiei de avere a soţului său Liviu Negoiţă.
 
Noua conducere a ASF, instituţia care a preluat atribuţiile CNVM, are salarii similare. În Polonia, Andrzej Jakubiak, preşedintele KNF (comisia naţională financiară),  care reuneşte supravegherea pieţelor financiare, dar şi a băncilor, are un salariu brut de 3.700 euro/lună (15.000 de zloţi), ceea ce înseamnă un salariu net de circa 2.500-3.000 de euro. În Polonia, salariul din orice instituţie financiară de stat, inclusiv autoritatea de supraveghere, nu poate depăşi salariul ministrului de finanţe. La rândul lor, salariile miniştrilor şi ale celor mai înalţi oficiali din Polonia nu pot depăşi de 5 ori salariul mediu net pe economie, care acum e de circa 700 de euro. Bursa din Bucureşti este de 20 de ori mai mică decât bursa poloneză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO