Burse - Fonduri mutuale

Discuţiile privind moţiunea de cenzură ţin Bursa apatică

Discuţiile privind moţiunea de cenzură ţin Bursa apatică
19.10.2010, 23:59 24

Apatia investitorilor pen­tru tranzacţionare a con­tinuat şimarţi, ma­jo­ritatea preferând să stea în expectativă, astfel căcele mai multe acţiuni au fost transferate la preţuri uşor subreferinţă încă din primele minute.

Jucătorii au realizat operaţiuni cu ac­ţiuni de numai 14,7 mil. lei(3,4 mil. euro). Acţiunile Dafora au fost în atenţia investitorilordupă ce compania a anunţat luni că va executa lucrări de forajsonde pentru producătorul de gaze naturale Romgaz, în baza unuicontract de 52,1 milioane lei, plus TVA. Chiar la deschidere preţulacestor titluri a urcat cu 6,6%, însă ulterior creşterea s-atemperat uşor.

La finalul sesiunii, indicele BET, al primelor zece titluri, seplasa cu numai 0,02% peste nivelul de referinţă. Ti­tlu­rile celorcinci societăţi de investiţii fi­nan­ciare (SIF) au încheiat ziuaîn scă­dere cu 0,4%.
"Dacă până acum lichiditatea era redusă, acum rulajele sunt maiscăzute ca urmare a reticenţei investitorilor accen­tuată defactorul politic, respectiv prin moţiunea de cenzură care se vadez­bate. În plus, JP Morgan a emis unele păreri de îngrijorare înce priveşte evo­luţia euro/leu în cazul demiterii gu­ver­nu­lui.Totuşi pe termen mediu cred că piaţa rămâne pe un trend ascendentînce­put în această vară", a declarat Darie Moldovan, director deoperaţiuni al SSIF Broker (BRK).

El crede că piaţa locală are un han­di­cap faţă de bursele externe,care au cres­cut mai accelerat decât acţiunile lo­cale, întrucâtinvestitorii locali nu mai dispun de fonduri mari de bani pentruin­vestiţii la bursă, după ce au cumpărat ac­ţ­iuni la FondulProprietatea, în aştep­ta­rea listării. În acelaşi timp, directorulge­neral şi preşedintele CA al Vienna In­vest­ment Trust, AdrianSimionescu, con­sideră că investitorii sunt prudenţi cu privire laplasamentele în România din cauza instabilităţii politice, dar şi acelei fiscale.
"Zilele acestea se discută despre că­de­rea guvernului, străiniisunt de părere că sunt ceva şanse şi sunt puţin speriaţi, pentru căopoziţia nu vine cu soluţii şi, ca urmare, nu văd perspective bunedacă va cădea guvernul. Pe de altă parte, actualul guvern nu preaoferă garanţii că măsurile convenite cu FMI şi care ar conferi omai bună administrare a statului vor fi duse până la capăt pentrucă membrii Executivului nu sunt consecvenţi", a afirmatSimionescu.

El a adăugat că un alt factor care îi ţine departe de piaţă peinvestitori este re­pre­­zentat de modificările continue aduse laCodul fiscal în ceea ce priveşte im­po­zitarea câştigurilor pepiaţa de capital.
"Proiectul de ordonanţă îngrozeşte comunitatea investitorilor. Aşaceva este dezastruos pentru orice piaţă financiară, indiferent destadiul ei de dezvoltare, şi unic în lume, evident", mai spuneSimionescu.

Cu toate acestea, el crede că lichi­di­tatea va reveni pe creşterespre finalul anului, iar aceasta va duce şi la o volatilitate mairidicată.
"Nu vom putea face notă discor­dantă cu pieţele externe prea multtimp şi, pe măsură ce tensiunile din piaţă le­gate de cerere şiofertă se vor accentua, vom asista şi la aprecieri ceva maiaccentuate, dacă evoluţia externă va continua la fel. Cred căstartul acestei evoluţii îl vor da investitorii străini, care vorgăsi atractiv raportul risc/beneficiu din piaţa noastră", a conchisbrokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO