Burse - Fonduri mutuale

Doar SIF-urile si Petrom au mai scazut

26.02.2004, 00:00 11



Declinul preturilor de la Bursa s-a mai temperat ieri, cand dintre principalele actiuni cotate, doar SIF-urile si Petrom au mai incheiat ziua in scadere. Valoarea tranzactiilor a scazut din nou, la fel ca si cei trei indici bursieri.



In ultima zi in care se mai puteau cumpara actiuni SIF Moldova pentru a beneficia de dividende, titlurile respective au fost preferatele cumparatorilor, care au derulat operatiuni de peste 10 miliarde lei. Vanzatorii au fost insa din nou mai activi, astfel ca pretul a inregistrat inca o zi de scadere. Cele mai mari tranzactii s-au facut in prima parte a sedintei si au urcat pretul pana la 3.750 lei/actiune. Pretul la inchidere a fost de 3.650 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de cotatia anterioara.



In ultimii ani SIF-urile au scazut aproape de fiecare data inainte de data de referinta. Anul acesta una din explicatii poate fi si activitatea fondurilor mutuale. "Fondurile care investesc in actiuni prefera sa vanda actiunile ineinte de data de referinta pentru a evita fluctuatiile excesive ale valorii titlurilor de participate," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Brokerii se asteapta pentru azi la o scadere de 10-15% a actiunilor SIF Moldova. Fondurile mutuale inregistreaza dividendele in activ doar in momentul incasarii lor. Investitiile fondurilor mutuale in actiuni SIF sunt permise incepand de anul trecut.



Cea mai mare contributie a fost la scaderea iondicelui BET-FI a fost din nou, cea a SIF Transilvania, care la inchidere era cotata la 4.700 lei/actiune, valoare cu 4,1% mai redusa decat cea inregistrata marti. In ultimele doua zile, cotatia SIF Transilvania a pierdut procente. Transferurile derulate au insumat 4,7 miliarde lei. SIF Oltenia a urcat insa cu 1,5% pana la 3.450 lei/actiune.



Actiunile Petrom Bucuresti au deschis sedinta la 1.600 lei/actiune, cotatia maxima la care actiunile au fost tranzactionate in prima parte a zilei. In a doua parte s-a transferat un pachet de 2 milioane actiuni, care a urcat pretul pana la 1.630 lei/actiune. La inchidere, pretul s-a stabilizat la 1.590 lei/actiune, in scadere cu 2,5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 6 miliarde lei.



Actiunile BRD dupa ce la deschidere au fost cotate la un pret de 26.400 lei, superior celui de inchidere din sedinta precedenta, au urmat un trend descendent, ultima operatiune fiind efectuata la un pret de 26.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a scazut considerabil in comparatie cu ziua de marti cand s-au inregistrat operatiuni de 13 miliarde lei, ieri transferurile totalizand un miliard lei.



Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au mai castigat 1,9% urcand pretul pana la un maxim istoric de 28.000 lei/actiune. Interesul investitorilor pentru Bermas a inceput insa sa scada odata cu cresetrea pretului, valoarea tranzactiilor realizate fiind redusa, 105 milioane lei.



Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina au pierdut 4,7%, pretul de inchidere fiind de 18.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 276 milioane lei.





Piata Rasdaq



Producatorului de ulei Argus Constanta a inregistrat o valoare a tranzatiilor de 28 miliarde lei, mai mult de jumatate din transferurile derulate ieri



la Bursa Electronica Rasdaq.



Actiunile Argus Constanta au fost tranzactionate intens in ultima perioada, de la inceputul saptamanii situandu-se in fruntea preferintelor investitorilor.In sedinta de ieri, pretul titlurilor Argus a oscilat intre 245.000 si 255.000 lei/titlu, in scadere medie cu 0,01% comparativ cu valoarea anterioara. Ultima tranzactie s-a derulat la 250.000 lei/actiune. Societatea a convocat Adunarea generala Extraordinara a Actionarilor la data de 10 martie, pe ordinea de zi gasindu-se si reducerea valorii nominale a ctiunilor de la 150.000 lei la 15.000 lei, in aceste conditii numarul de actiuni urmand a se modifica de la 3.133.198 la 31.331.980. Capitalul social valoreaza 469 miliarde lei.



Banca Comerciala Carpatica a inregistrat o noua apreciere a pretului de tranzactionare, care a urcat pana la maximul istoric de 27.500 lei/actiune. Aprecierea de 3,84% a fost realizata pe fondul unor tranzactii de un miliard de lei.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost tranzactionate la un pret constant de 1.570 lei/actiune, in crestere medie cu 0,45% comparativ cu valoarea precedenta. Operatiunile derulate au insumat 590 milioane lei. Potrivit datelor financiare preliminare ale companiei, profitul net pe 2003 a fost de 79 miliarde lei, in scadere comparativ cu valoarea de 84 miliarde lei inregistarta cu un an in urma. In ultimii ani, Socep Constanta a distribuit dividende.



La un pret constant au fost tranzactionate si actiunile producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui. Pretul de 28.000 lei/actiune s-a mentinut pe parcursul sedintei, in aceste conditii cotatia medie urcand cu 0,12%. Transferurile au totalizat 508 milioane lei.



Ieri s-au derulat si cinci operatiuni reprezentand privatizari APAPS, cea mai mare tranzactie impicand compania Lafarge Agregate si Betoane. La un pret de 80.000 lei/actiune, valoarea tranzactiei reprezinta 809 milioane lei



Pe fondul unor ordine mai mari de cumparare, cotatia actiunilor Uzinexport Bucuresti a urcat, ieri, pana la 15.000 lei/actiune, valoarea maxima de tranzactionare din ultimele 12 luni.Valoarea tranzactiilor a fost semnificativa, peste 5 miliarde lei. Cotatia medie a urcat cu 1,88%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO