Burse - Fonduri mutuale

Doar tranzacţiile cu acţiuni BRD au mai scos piaţa din amorţeală

Doar tranzacţiile cu acţiuni BRD au mai scos piaţa din amorţeală

Autor: Stefan Musgociu

07.09.2010, 23:54 21

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 1,26%, în linie cubursele euro­pene, pe o lichi­ditate du­blă faţă de rulajul deluni, însă susţinută în proporţie de 70% de tranzacţii cu acţiunileBRD - Groupe SocGen (BRD).
Cele mai multe acţiuni de la BVB au deschis ziua la preţuri uşorsub ultimele cotaţii de luni, iar puţinii investitori prezenţi latranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse de titluri,ca urmare a corecţiilor consemnate de bursele vest-europene.
Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse înindicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu1,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 2,13% sub referinţă.
Investitorii care au tranzacţionat acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF) au introdus mai multe ordine devânzare, însă pentru volume reduse. Astfel, preţurile acestortitluri au coborât în medie cu 1,73%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celormai lichide 25 de titluri, a încheiat ziua în scădere cu1,29%.
"Majoritatea investitorilor stau şi se uită, astfel că setranzacţionează volume foarte reduse. Din păcate nici pentrueconomiile externe aşteptările nu sunt foarte mari, toată lumea seteme de o recesiune de tip «W», de cum se va termina crizadatoriilor din Europa, cât de mult încetineşte economia în Europaşi SUA în al treilea trimestru. Cam astea sunt marile probleme. Lanoi, atâta timp cât Guvernul nu poate lua nişte măsuri ferme şiclare, nu văd nimic bun, din păcate. Atât timp cât totul este doarcu jumătate de măsură nu are cum să fie bine", a declarat AdrianTod, direc­torul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,6 milioane delei (2,9 milioane de euro), sumă dublă faţă de rulajul de luni, de6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro).
Totuşi, 70% din lichiditatea bursei a fost asigurată de tranzacţiicu acţiunile BRD, în valoare cumulată de 8,8 mil. lei. Din rulajultotal al titlurilor băncii 1,8 mil. lei au reprezentat o tranzacţienegociată. În ciuda volumelor mari tranzacţionate, în ultimele douăore ale şedinţei nu s-a mai realizat aproape nicio tranzacţie cutitluri BRD.
La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 11,4 lei, preţsimilar cu referinţa, şi, totodată, cu cel la care s-a realizattranzacţia negociată.
"În cazul transferurilor cu acţiuni BRD este clar că au fost uniiinvestitori mai mari, probabil fonduri, care au mutat unele titluride pe un cont pe altul, pentru că acesta a fost excepţia unde s-autranzacţionat volume mari", a mai spus Tod.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau înscădere cu până la 1,1%, linia descendentă fiind preluată şi debursele din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţiicuprinse între 0,3% şi 1,3%. În scădere, cu aproape 0,5%, audeschis şedinţa şi bursele din SUA.
Scăderile au fost determinate de îngrijorarea investitorilor cărezultatele testelor de stres la care au fost supuse băncileeuropene în urmă cu câteva luni nu indică situaţia reală aacestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO