Burse - Fonduri mutuale

Doi avocaţi şi un fost şef al Hidrolectrica vor să reprezinte acţionarii la FP

Cristian Duţescu, partenerul casei de avocatură Duţescu şi Asociaţii, este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi specializaţi pe piaţa de capital. El reprezintă fondurile suedezilor de la East Capital, care deţin circa 3% din acţiunile Fondului Proprietatea

Cristian Duţescu, partenerul casei de avocatură Duţescu şi Asociaţii, este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi specializaţi pe piaţa de capital. El reprezintă fondurile suedezilor de la East Capital, care deţin circa 3% din acţiunile Fondului Proprietatea

18.08.2010, 23:40 390

Acţionarii privaţi sunt primii care şi-au depus candidaturilepentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor care va supravegheaadministrarea Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton.Miza este însă pe cine anume va desemna statul român să îireprezinte interesele.

Până ieri, 18 iulie, Fondul Proprietatea (FP) a primit treicandidaturi pentru cele cinci locuri de membru în ComitetulReprezentanţilor cu două zile înaintea expirării termenului limită.Desemnarea componenţei comitetului va avea loc în cadrul AGA din 6septembrie.

Una dintre candidaturi aparţine avocatului Corin Trandafir, 41de ani, care reprezintă interesele moştenitorilor familiilor Malaxaşi Auschnit - cei mai mari acţionari privaţi cu circa 6,6% dincapitalul fondului. El este partener coordonator la casa americanăde avocatură Rubin Meyer Doru& Trandafir şi a mai participat laconducerea fondului în ultimul an în calitate de membru alConsiliului de Supraveghere. Consiliul se va desfiinţa odată cupreluarea administrării de către Franklin Templeton. Alături desusţinerea moştenitorilor Malaxa, Corin Trandafir se bucură şi desprijinul unora dintre fondurile străine de investiţii acţionare lafond.

Al doilea avocat intrat în competiţie este Cristian Duţescu, 37de ani, care reprezintă interesele fondurilor străine de investiţiiSalink şi Coneglen, administrate de firma suedeză de investiţiiEast Capital. Cele două fonduri sunt acţionare cu circa 3% dincapitalul FP. Duţescu este avocat coordonator la societatea deavocatură "Duţescu şi Asociaţii" cu experienţă în domeniul pieţeide capital.

"Am primit mandat de a candida din partea subfondurilor Salinkşi Coneglen administrate de firma East Capital. Consider că estefiresc să se regăsească reprezentanţi ai acţionarilor privaţi înorganele de conducere ale fondului", a spus Cristian Duţescu.

A treia candidatură aparţine lui Eugen Pena, 62 de ani, acţionarla fond şi care a ocupat funcţia de director general al companieide stat Hidroelectrica din 2000 până în 2003, precum şi funcţia deconsilier în cadrul Ministerului Economiei şi Industriilor timp deun an până în 2004. Contactat de ZF, el nu a dat detalii desprecandidatura sa şi nici despre pachetul de acţiuni deţinut lafond.

Candidaturile statului sunt încă un mister

De departe cele mai aşteptate candidaturi sunt cele propuse deMinisterul Finanţelor Publice, care deţine mai mult de jumătate dincapitalul fondului. Cum fondul nu a publicat până în prezent niciuncriteriu de selecţie a reprezentanţilor şi nici condiţiile privindexperienţa profesională a candidaţilor, este destul de dificil deestimat pe cine anume va desemna statul român.

În anii trecuţi, şase din cei şapte membri ai Consiliului deSupraveghere au fost numiţi sau revocaţi în funcţie de apartenenţapolitică şi de partidul aflat la guvernare. Astfel că în ultimul anşi jumătate componenţa Consiliului de Supraveghere a fost schimbatăde trei ori.

Miza unui loc în Comitetul Reprezentanţilor este ridicată pentrucă cele cinci persoane vor monitoriza activitatea de administrare aFranklin Templeton - unul dintre cei mai mari administratori defonduri la nivel global. Aceştia vor analiza bugetul de venituri şicheltuieli şi planul de afaceri înainte de a fi aprobate deacţionari, vor monitoriza investiţiile, tranzacţiile majore dinportofoliu şi vor verifica în ce măsură administratorul atingeţintele de randament.

Tot ieri a expirat termenul limită privind depunerea ofertelorde intermediere a listării Fondului Proprietatea la Bursa de ValoriBucureşti. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, audepus oferte trei consorţii (KBC şi Unicredit, BRD, Raiffeisen şiING, BCR, Wood şi Intercapital Invest) şi un broker independent: BTSecurities.

A început numărătoarea inversă spre listare

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a înregistrat FondulProprietatea în categoria alte organisme de plasament colectiv(AOPC) de tip special. Procedura de înregistrare este echivalentăcu intrarea fondului sub reglementarea arbitrului pieţei de capitalşi cu publicarea lunară a valorii activelor nete, aşa cum fac toatefondurile de investiţii active pe piaţa locală de capital. Astfel,pe 15 septembrie va fi făcută publică primă valoare oficială afondului.

Înregistrarea la CNVM este una dintre condiţiile necesarelistării fondului având în vedere că în contractul de administrareexistă o prevedere care obligă Franklin Templeton să listeze fondulîn termen de 90 de zile de la preluarea administrării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO