Burse - Fonduri mutuale

Dolarul a crescut, dar putin pe langa SIF-uri

26.07.2004, 00:00 9

Saptamana trecuta, cele mai mari randamente le-au adus actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), aprecierile inregistrate de acestea depasind si castigurile aduse de dolarul american pe pietele internationale in ciuda evolutiei bune a a acestuia.
Raportarea de catre SIF - uri a rezultatelor pe primul semestru a dat din nou un impuls cumparatorilor, toate cele cinci companii atingand saptamana trecuta noi maxime istorice. Indicele BET - FI, care urmareste evolutia acestor companii, a urcat cu peste 3%. Cea mai mare apreciere, de 7,5% a apartinut actiunilor SIF Banat - Crisana, chiar daca rezultatele acestei companii alaturi de cele ale SIF Muntenia au fost mai slabe comparativ cu rezultatele celorlalte SIF - uri. 
SIF Transilvania, care a obtinut la sase luni cel mai ridicat profit din grupul SIF - urilor a adus investitorilor saptamana trecuta un castig de 5,7%. Profitul pe actiune la jumatatea anului, in cazul SIF Transilvania, este de 999 lei/actiune, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 8.900 lei/actiune.
In urmatoarele luni, in situatiile financiare ale SIF - urilor vor aparea cresteri importante de profit datorita intrarii dividendelor din anii anteriori, ceea ce ar putea avea din nou un impact psihologic pozitiv asupra evolutiei acestor companii. Analistii considera ca SIF - urile raman inca atractive atata timp cat se tranzactioneaza sub activul net. In prezent, doar cotatia actiunilor SIF Muntenia a depasit valoarea activului net.
Avansul inregistrat de actiunile SIF a determinat si cea mai mare parte a cresterii de 1,8% inregistrata de ZF Index, care urmareste cele mai importante actiuni tranzactionate pe cele doua piete organizate de capital, Bursa de Valori si Bursa Electronica RASDAQ. Cele mai bune performante au apartinut insa actiunilor Socep si Rompetrol SA (VEGA), listate pe RASDAQ, care au fost tranzactionate doar in primele trei sedinte ale spatamanii, de joi aceste titluri fiind suspendate in vederea transferului lor pe platforma tehnica a Bursei de Valori. Actiunile Socep au  castigat peste 11%, in timp ce aprecierea inregistrata de actiunile Rompetrol SA (Vega) a fost de 7,5%.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni de la Bursa, a urcat doar cu 0,1%, performanta modesta a indicelui fiind cauzata in mod deosebit de evolutia actiunilor SNP Petrom,cea mai mare companie listata pe Bursa. In saptamana in care era asteptata semnarea contractului de privatizare a companiei, actiunile Petrom au pierdut 5,1%, dar analistii spun ca avansul inregistrat de aceste actiuni de la inceputul anului a inclus tocmai  aceste asteptari ale investitorilor legate de privatizarea companiei.
Pe piata valutara, moneda unica eurepeana s-a apreciat  cu 0,2% fata de leu, mai ales datorita cumpararilor Bancii Nationale, prin ultimele interventii banca centrala ridicand de fiecare data moneda euro peste nivelul de 41.000 lei.
Dolarul american a castigat 1,6% fata de leu, datorita atat evolutiei pozitive de pe pietele internationale, cat si aprecierii usoare inregistrate de euro fata de leu. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO