Burse - Fonduri mutuale

Domo: Anul acesta chiar vrem sa venim pe Bursa

Domo: Anul acesta chiar vrem sa venim pe Bursa

Lorand Szarvadi, fondatorul Domo Retail

05.02.2007, 18:20 63

Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, care detin impreuna 74,4% din actiunile lantului de magazine Domo, si-au transferat participatiile unei firme inregistrate in Cipru, aflata tot in proprietatea lor, actiune care reprezinta inceputul unui proces in urma caruia retailerul va fi listat la Bursa in toamna.
"Am infiintat in decembrie anul trecut, in Cipru, firma Dominuse Management Ltd., careia i-am transferat participatiile de 74,4% pe care eu si Ferenc Hegedus le aveam la Domo Retail. Eu si sotia mea detinem 55% din actiunile Dominuse, restul apartinand familiei Hegedus", a declarat Lorand Szarvadi, fondatorul Domo Retail.
El a explicat ca prin aceasta operatiune au pus bazele unei structuri de tip holding. "In acest fel ne va fi mult mai usor atat in cazul unei eventuale tranzactii, cat si in momentul in care vom lista compania la Bursa", a continuat Szarvadi.
Domo nu este singurul lant de retail ai carui actionari au decis sa-si transfere participatiile la o firma din strainatate.
Recent, Dan Ostahie, proprietarul grupului de retail de electronice si electrocasnice Altex, a transferat 99% din actiunile firmei Altex Impex SRL, precum si actiunile la alte societati unde are participatia majoritara catre firma olandeza Boemnveld BV, aflata in proprietatea sa si a sotiei sale.
Szarvadi a adaugat ca recent actionarii Domo au purtat primele discutii despre listarea la Bursa cu specialisti in domeniu. "Am luat in considerare aceasta listare la Bursa si chiar o pregatim, dar nu ne-am decis inca daca vom face si o majorare de capital. Listarea va avea loc in a doua parte a acestui an, cel mai probabil in toamna", afirma Szarvadi.
Domo ar fi al doilea mare retailer din domeniu care se listeaza la Bursa, dupa ce in vara anului 2005 Flamingo a listat actiunile pe piata de capital.
Omul de afaceri sustine ca, in acelasi timp, actionarii Domo cauta si un investitor strategic. "Prospecteaza piata romaneasca aproape toti marii jucatori din domeniu, dar cred ca prima companie importanta din strainatate va veni pe piata abia in 2008. In general, un investitor strategic care vine intr-o tara noua cumpara initial putin peste 50% dintr-o companie, ca sa poata detine controlul, si apoi, dupa 2-3 ani, in functie de evolutia pietei, incearca sa achizitioneze si restul actiunilor", crede Lorand Szarvadi.
El afirma ca este multumit de rezultatele financiare de anul trecut, considerat unul slab pentru piata electronicelor si electrocasnicelor. Cifra de afaceri a lantului de magazine Domo a fost de 122 mil. euro in 2006, iar profitul net l-a depasit pe cel din 2005, care s-a ridicat la circa 2,25 milioane de euro.
Cu 105 magazine in Romania si cu patru in Bulgaria, aflate in cadrul hipermarketurilor Kaufland, Domo va deschide in acest an, tot prin intermediul acestui parteneriat, alte sapte magazine in tara vecina si inca 17 in Romania.
In afara participatiei firmei Dominuse, nou-infiintata, restul actiunilor la Domo Retail apartin fondului de investitii Romanian - American Enterprise Fund (RAEF) - 9,3% si Westerham Holding B.V. (14,7%), acesta din urma fiind, conform spuselor lui Szarvadi, o companie aflata in portofoliul RAEF. Restul de circa 1,5% din actiuni este detinut de o persoana fizica, Mnohoghitnei Alexandru.

Proprietarii Domo se implica in domeniul hotelier

Oamenii de afaceri Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, fondatorii companiei care detine lantul de retail de electrocasnice si electronice Domo, au cumparat hotelul Best Western Balvanyos, din judetul Covasna, valoarea tranzactiei fiind cuprinsa intre doua si trei milioane de euro.
Hotelul, detinut anterior de un om de afaceri israelian, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproape un milion de euro.
Capacitatea hotelului va fi marita de noii actionari de la
78 la 93 de camere. Bugetul de investitii si trecerea la clasificarea de patru stele implica fonduri de 1,5 milioane de euro in 2007.
Unitatea hoteliera afiliata prin franciza lantului Best Western detine pe langa cele 78 de camere si cinci sali de conferinta, restaurant, sala de jocuri, sauna si teren de sport.
Taxa anuala de franciza pentru hotelul aflat in apropierea lacului Sfanta Ana este de 2% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO