Burse - Fonduri mutuale

Două SIF-uri trebuie să vândă din „argintărie“ pentru a-şi plăti dividendele

Două SIF-uri trebuie să vândă din „argintărie“...

Autor: Roxana Pricop

22.07.2015, 00:04 1603

Din rândul celor cinci SIF-uri, Muntenia şi Oltenia dispun de lichidităţi în conturi mai mici decât sumele pe care le au de plătit acţionarilor sub formă de dividende din pro­fitul înregistrat anul trecut. La extrema opusă se situează SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), cu niveluri confortabile ale lichidităţilor, pu­tând asigura fără probleme plata dividendelor.

Potrivit informaţiilor disponibile la 30 iunie, când primul SIF, respectiv SIF Mol­do­va, a început plata dividendelor către ac­ţio­nari, cele cinci societăţi aveau cash în con­turi în valoare cumulată de 336 mil. lei.

SIF Banat-Crişana are lichidităţi în conturi de 150 mil. lei, cea mai mare valoare din rândul SIF-urilor. Societatea are de plătit divi­dende în valoare brută de aproape 55 mil. lei din profitul pe 2014, însă societatea nu a sta­bilit încă o dată a plăţii. Data de înre­gis­trare pentru dividendul brut de 0,1 lei/acţiune este 14 august, astfel că data plăţii nu poate fi mai îndepărtată de 15 zile de la data de înre­gistrare. Deşi are suficient cash în conturi, SIF-ul a ales o dată destul de îndepărtată de înregistrare şi deci de plată pentru dividende. În acest timp, lichidităţile SIF-ului sunt plasate în depozite bancare şi titluri de stat.

SIF Moldova a început prima plata divi­den­delor. Din 30 iunie, fiecare acţionar SIF2 a în­casat un dividend brut 0,1012 lei/tiltu. Suma totală se ridică la 52,5 mil. lei, sub lichidităţile de aproape 75 mil. lei de care dispunea SIF2 în conturi la 30 iunie.

SIF Muntenia are de plătit dividende de 57,7 mil. lei începând din 31 august. Lichidi­tă­ţile din conturi sunt de circa 49 mil. lei la 30 iu­nie, cu 8,8 mil. lei mai mici de­cât dividendele de plătit. În următoarele do­uă luni SIF-ul ar putea fi nevoită să vândă din active pentru a-şi asigura cash-ul necesar plăţii dividendelor.

La SIF Oltenia, care a stabilit cea mai îndepărtată dată de plată a dividendelor, res­pectiv pe 17 septembrie, cashul din conturi este de 28,7 mil. lei la finalul primului se­mes­tru. Suma de distribuit sub formă de divi­den­de din profitul pe 2014 este cu 41 mil. lei mai mare, respectiv un total de 70 mil. lei sau 0,12 lei/ac­ţiu­ne. Şi SIF Oltenia ar putea fi nevoită să vândă din active pentru a face rost de cash.

Raportat la activele cumulate de 6,78 miliarde de lei de la 3 iunie 2015, lichidităţile plasate de SIF-uri în depozite şi titluri de stat deţin o pondere de 4,9%.

Expunerea este peste cea raportată de Fondul Proprietatea, care dispune de depozite bancare şi titluri de stat de 106 mil. lei, la active de 12,645 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO