Burse - Fonduri mutuale

Ductil Buzau: Lucrurile nu se vor imbunatati pana in primavara lui 2010

Ductil Buzau: Lucrurile nu se vor imbunatati pana in primavara lui 2010
25.05.2009, 18:09 79

Directorul general al producatorului de electrozi Ductil Buzau (simbol bursier DUCL), Razvan Batrinu, nu asteapta imbunatatiri in industrie in acest an, insa nici nu vede o inrautatire a situatiei din piata, dupa un prim trimestru foarte slab.

"Mai rau nu poate fi in acest an, insa pana in primavara anului viitor nu vad o imbunatatire a lucrurilor. In prezent simtim o crestere usoara a afacerilor fata de perioada ianuarie - februarie 2009, insa comparativ cu perioada similara a anului trecut piata este in scadere", spune Batrinu.
In primul trimestru din acest an Ductil a realizat o cifra de afaceri de 35,6 mil. lei (8,3 mil. euro), in scadere cu 16% fata de nivelul atins in perioada similara a anului trecut, de 42,5 mil. lei (11,5 mil. euro). In euro, scaderea afacerilor a fost de 28%. In acelasi timp, profitul companiei a cunoscut o scadere puternica, de peste 50%, de la un nivel de 6,6 mil. lei la 3 mil. lei (0,7 mil. lei).
"Cifra de afaceri in lei a scazut mai putin fata de profit, insa in euro pierderile sunt mai mari. Acest lucru a fost cauzat de diferentele de curs valutar, respectiv de deprecierea leului in raport cu euro, in conditiile in care majoritatea materiilor prime utilizate sunt importate", spune Batrinu.
Conform acestuia, cea mai mare parte a productiei din primul trimestru a fost destinata exportului, cererea de electrozi de pe piata interna inregistrand o scadere abrupta.
In primul trimestru din acest an societatea a realizat 3.922 tone de electrozi, 63,9% din productie fiind destinata exportului. In perioada similara din 2008 compania a produs 3.597 tone de electrozi, 61,9% fiind destinate exportului.
 
Batrinu: Avem zile in care nu producem nimic
Pentru reducerea costurilor, compania deruleaza in momentul de fata un program de disponibilizari.
"In momentul de fata derulam un program de reducere de personal care se va incheia la finele lunii mai. Prin acest program vizam peste 25 de persoane, din toate sectoarele de activitate ale companiei. In plus, in acest an vom avea maximum trei saptamani de somaj tehnic. Din cauza scaderii cererii de electrozi avem zile in care activitatea de productie este oprita", spune Batrinu.
In primele trei luni din acest an compania a inregistrat costuri cu personalul in valoare de aproape 4,1 mil. lei (circa 1 mil. euro), cu 20% peste nivelul inregistrat in perioada ianuarie - martie 2008, de 3,3 mil. lei (0,9 mil. euro). La finele lunii martie Ductil inregistra datorii totale in valoare de 20,6 mil. lei (4,8 mil. euro), cu 12% mai mult decat datoriile inregistrate la sfarsitul anului trecut, de 18,4 mil. lei (aproape 5 mil. euro).
Conform ultimelor raportari de la Bursa, compania este controlata in proportie de 71,83% de firma Fro Spa din Italia, in vreme ce fondul de investitii Broadhurst Investments este cel mai important actionar minoritar, cu o detinere de 11,7% din capitalul companiei.
Titlurile producatorului de electrozi au scazut in ultima sedinta de tranzactionare cu aproape 2,2%, pana la un nivel de 0,45 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 82,8 mil. lei (19,8 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO