Burse - Fonduri mutuale

După ce a adus Prefab pe Bursă, Miluţ vrea să extindă compania în Ucraina şi Serbia

După ce a adus Prefab pe Bursă, Miluţ vrea să extindă compania în Ucraina şi Serbia
05.07.2010, 23:29 45

"Vrem să devenim un jucător important pe pieţele din aceastăzonă şi ne gândim atât la piaţa europeană, cât şi din vecinătateaUE. Suntem în discuţii cu marii constructori de acolo şi cureprezentanţii administraţiilor centrale şi locale. Sunt proiecteîn acest sens. Deocamdată nu se pune problema să producem înUcraina şi Serbia, vom testa piaţa cu produsele noastre atât înzona energetică, cât şi de canalizare pentru apă", a declaratMarian Miluţ.
El a precizat că transferul echipamentelor şi produselor cătreSerbia se poate face şi pe Dunăre, în timp ce în cazul Ucraineitransportul se va face prin colaboratori.
Prefab activează de circa cinci ani de zile pe alte două pieţeexterne, respectiv Bulgaria şi Republica Moldova şi acum caută săse extindă pentru a putea acoperi cererea scăzută pe plan intern înspecial în zona prefabricatelor.
"Unele capacităţi de producţie ale noastre sunt utilizate peste90%, altele mai puţin. În zona materialelor de construcţii cum arfi BCA sau agregate-betoane este o situaţie mai bună. Dacă discutămde zona de infrastructură, adică tot ce înseamnă prefabricate şitubulaturi din beton, aici este mai rău. Din păcate constatăm căoamenii înoată în apă şi noi stăm cu prefabricatele şi tubulaturileîn timp ce se discută ce ar trebui să fie făcut", spuneMiluţ.
Acţiunile companiei au fost promovate ieri la categoria I a Burseide Valori Bucureşti. "Listarea Prefab la categoria I a Bursei esteun mare succes, dar în acelaşi timp şi o mare obligaţie faţă deacţionari ca să le oferim posibilitatea de a câştiga. Cred că înacest moment compania este vizibilă fondurilor de investiţii dinafara României", a precizat Miluţ.
El este de părere că nu există un moment bun sau rău pentrulistarea la Bursă, iar în acest context oprirea investiţiilor ar fio mare greşeală. Prefab şi-a finanţat majoritatea investiţiilor dinsurse proprii, însă în ultimii ani, din cauza scăderii puternice aprofitului, compania a apelat şi la credite bancare.
Anul trecut, profitul companiei a avut de suferit de pe urmacreşterii dobânzilor bancare, dar şi a volatilităţii cursului deschimb, care au adus pierderi de 5 mil. lei.
În aceste condiţii, profitul net al Prefab a scăzut anul trecut de2,4 ori, la aproape 2 mil. lei. Pe partea de exploatare, câştigulcompaniei s-a majorat cu 26%, la 7,5 mil. lei, în ciuda declinuluivânzărilor cu 35%, la 84,7 mil. lei (20 mil. euro).
Primul trimestru din 2010 a adus afaceri în scădere cu 32% pentruPrefab, dar compania a trecut pe profit, cu un rezultat pozitiv de0,26 mil. lei, după pierderile de 1,1 mil. lei raportate în primeletrei luni ale lui 2009.
Proprietarul Prefab spune că mulţi oameni preferă să-şiconstruiască singuri casele în această perioadă decât să leachiziţioneze.
"Este o situaţie în care s-a revenit la ce era în urmă cu 10-12 aniîn care foarte mulţi români îşi construiesc case în regie propriecu bani aduşi de afară, chiar dacă poate sumele nu mai sunt cele deacum 2-3 ani", a precizat Miluţ.
El se aşteaptă să existe o contracţie în primele luni dupămajorarea TVA cu 5%, dar nu una consistentă şi spune că firma vaacoperi creşterea de preţ la produse rezultată în urma majorăriicotei.
În ultima perioadă, pe piaţa materialelor de construcţii au intratfonduri de investiţii puternice, care au achiziţionat jucătoriimportanţi şi au investit zeci de milioane de euro înextindere.
Printre aceştia se numără fondul Advent la Ceramica Iaşi (CERE),suedezii de la Oresa Ventures care au cumpărat mai multe fabricidin grupul Somaco şi polonezii de la Enterprise Investors care auachiziţionat Macon Deva şi Simcor Oradea. Miluţ spune că nu areprobleme în a face faţă concurenţei fondurilor.
"Fondurile de investiţii nu sunt problema. Un fond are o strategiediferită, mă refer aici la companiile concurente la care fondurileau achiziţionat capacităţi de producţie. Este o consolidare, dar nuneapărat o dezvoltare. Eu ştiu ce caută fondurile, vor profit, nuneapărat dezvoltare", spune Marian Miluţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO