Burse - Fonduri mutuale

Dupa ce au simtit glontul pe la ureche, brokerii de la Bursa spun ca ce a fost mai rau a trecut si se gandesc din nou la profit

19.06.2009, 00:00 29

Casele de brokeraj au inceput sa-si revina dupa finalul de an dificil inregistrat in 2008 si inceputul extrem de prost din 2009, atunci cand multe dintre acestea au renuntat la zeci de angajati si au pus lacat pe usile mai multor sedii regionale, pe fondul scaderii dramatice a tranzactiilor de pe Bursa. Revenirea din ultimele luni a pietei a readus optimismul in randul brokerilor, care vorbeau la inceputul anului de falimente si restructurari ample.

Desi lichiditatea de la Bursa de Valori Bucuresti nu s-a ridicat la cote impresionante in acest an, iar valorile de tranzactionare zilnice au depasit de foarte putine ori nivelul de 10 mil. euro, societatile de brokeraj spun ca au inceput sa recupereze pierderile inregistrate la inceputul anului, si privesc mai relaxate perioada urmatoare, desi veniturile record din 2007 sunt inca extrem de departe.
"Al doilea trimestru a fost semnificativ mai bun decat primul, astfel incat, cu veniturile financiare, am reusit sa ne stabilizam in jurul valorilor usor pozitive, in conditiile in care, practic, nu am avut pierderi semnificative de personal, cu exceptia brokerilor din agentiile inchise. Nu au existat disponibilizari si in niciun caz nu vor mai fi de acum incolo", spune Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest, care si-a redus cu o treime numarul de agentii in prima parte a anului.
Ghergus estima atunci ca majoritatea firmelor de brokeraj vor inregistra pierderi in acest an si vor aparea inchideri voluntare sau falimente. Acum el spune ca primul trimestru a fost cel mai dificil moment pentru societatile de brokeraj, insa a fost depasit si cu ajutorul Bursei de Valori.
"Un element deloc neglijabil sunt dividendele acordate de BVB, care se constituie, in medie, la 140.000 lei pentru fiecare SSIF, si care sunt suficiente pentru acoperirea pierderilor din primul trimestru", adauga Ghergus.
Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction, spune ca societatea pe care o conduce nu a renuntat la angajati, numarul acestora ramanand neschimbat in ultimele sase luni.
"La nivelul cifrei de afaceri, aceasta a inregistrat o scadere inevitabila, insa mai atenuata decat scaderea capitalizarii bursiere. Rezultatul net al societatii se mentine pe un teritoriu pozitiv, asemanator anului trecut", adauga Brendea.
Acesta specifica faptul ca deocamdata nu se pune problema operarii unor rectificari la nivelul bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an.
Imbunatatirea conditiilor de pe piata de brokeraj o arata si ultimele rezultate ale Broker Cluj, singura societate de intermediere listata la Bursa, care a obtinut in mai un profit de peste 800.000 de lei, dupa patru luni de pierderi consecutive.
Cresterile de pe Bursa din perioada martie-mai au dublat preturile actiunilor si implicit valorile de tranzactionare, rezultand si comisioane mai mari pentru firmele de brokeraj.
Brokerii nu mizeaza pe un flux de investitori noi
Presedintele Confident Invest crede ca investitorii institutionali romani au fost in piata si isi vor intari pozitiile pe masura ce vor iesi de pe depozitele bancare si din instrumentele financiare cu venit fix, pe fondul scaderii dobanzilor.
"In privinta investitorilor straini, lucrurile sunt mai complicate. Intr-o prima faza, cata vreme ratingul de tara este inca in zona 'junk', ii astept mai intai pe cei din perioada 2003 - 2005, fondurile de risc, si mult mai tarziu si in niciun caz anul acesta, pe cei mari", spune Ghergus.
Alin Brendea este de parere ca numarul investitorilor s-a mentinut la niveluri asemanatoare finalului lui 2008.
"Desi timid ca si amplitudine s-a observat si un flux de noi investitori autohtoni in aceasta perioada. Referitor la preferintele investitorilor, nu cred ca putem vorbi de schimbari semnificative in structura investitiilor facute de investitorii romani. Am putea vorbi, in schimb, despre o preferinta crescuta pentru titlurile lichide", adauga Brendea.
El mai spune ca volatilitatea pietei se va mentine ridicata pe tot parcursul anului curent. "Piata romaneasca "se hraneste" cu volatilitate si ca atare nu ma astept ca investitorii activi in prezent sa iasa din piata intr-un orizont scurt de timp", spune Brendea. Acesta considera ca putem spune ca ne apropiem pe Bursa de sfarsitul fazei de corectie.
"Depasirea crizei cred ca este inca departe. Pe de alta parte, intram intr-o perioada in care adevarate oportunitati se vor perinda pe piete, iar durata acestor oportunitati va fi invers proportionala cu perioada in care vom depasi criza", concluzioneaza Brendea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO