Burse - Fonduri mutuale

Dupa Globinvest, Certinvest a prins gustul investitiilor intr-un fond de fonduri

Dupa Globinvest, Certinvest a prins gustul investitiilor intr-un fond de fonduri

Eugen Voicu, presedintele Certinvest

03.04.2007, 19:50 20

Societatea Certinvest a modificat prospectele de emisiune ale celor patru fonduri mutuale pe care le administreaza, facand astfel posibile investitiile altor fonduri, inclusiv ale celor proprii, conditionate de mentiunea ca investitiile fondurilor Certinvest in alte fonduri nu depasesc limita de 10% din activele proprii.
Noile prospecte pentru fondurile deschise Intercapital, Capital Plus, Orizont si Tezaur au fost avizate de CNVM si vor intra in vigoare incepand de joi, 5 aprilie.
"Modificarile aduse noilor prospecte privesc atat mentiunea ca fondurile administrate de Certinvest nu investesc mai mult de zece procente din active in alte fonduri, cat si modificarile legate de schimbarea bancii depozitare a fondurilor Intercapital si Tezaur, care au trecut de la BRD la BCR, precum si includerea pe lista de distributie a unitatilor BCR," spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Investitiile realizate intre cele patru fonduri administrate de Certinvest vor deveni posibile, mentiunea limitei de 10 procente permitand si fondului de fonduri KD Multifond, lansat de KD Investments la sfarsitul anului trecut, sa investeasca in fondul de actiuni Intercapital si in fondul cu plasamente diversificate Capital Plus.
"Am purtat discutii cu reprezentantii societatii de administrare KD Investments care ne-au solicitat modificarea prospectelor de emisiune ale fondurilor, pentru a permite fondului KD Multifond sa investeasca in fondurile administrate de Certinvest", spune Voicu. Certinvest a investit totusi anul trecut o parte din activele Orizont si Tezaur in fondul de actiuni Intercapital.
Desi a primit autorizarea CNVM din luna octombrie a anului trecut, KD Multifond nu a functionat pana in prezent deoarece majoritatea fondurilor de investitii existente nu indeplineau conditia de investire mai putin de 10% din activele proprii in alte fonduri deschise. Dupa societatea Globinvest, care a modificat la mijlocul lunii martie prospectul fondului de actiuni Napoca, fondurile administrate de Certinvest s-au deschis pentru investitiile fondului KD Multifond.
"Cand am lansat fondul de fonduri nu am avut in ce sa investim, pentru ca prospectele de emisiune ale fondurilor de investitii existente nu permiteau acest lucru. Astfel ca am purtat discutii cu majoritatea administratorilor de fonduri pentru a grabi intrarea in functionare a KD Multifond", spune Cosmin Paunescu, directorul general al KD Investments.
O scadere a comisioanelor pe care Certinvest le practica pentru administrarea fondurilor de investitii va avea loc la sfarsitul anului, dar va fi corelata cu o introducere a comisioanelor de distributie.
"Comisioanele de administrare practicate pe piata sunt mari, dar trebuie luat in calcul ca nu exista comisioane de distributie ca in restul statelor membre ale UE. Distributia unitatilor de fond impune costuri destul de ridicate societatilor de administrare, astfel ca daca vor scadea comisioanele de administrare vor fi introduse cel mai probabil comsioane de distributie", spune Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO