Burse - Fonduri mutuale

East Capital joaca 109 mil. euro la Bucuresti

East Capital joaca 109 mil. euro la Bucuresti

Click pentru imaginea intreaga

08.05.2007, 18:35 14

Fondurile administrate de suedezii de la East Capital au ajuns la investitii de 109 mil. euro pe Bursa de Valori, principalele investitii ale fondurilor fiind in actiuni Petrom, Impact si in titluri SIF, potrivit unei raportari a companiei.
Investitiile pe piata romaneasca reprezinta circa 2,5% din totalul activelor nete administrate de East Capital, care se ridica la peste 4,2 mld. euro. Principalele sectoare care au atras interesul companiei de administrare a investitiilor East Capital au fost cel petrolier si imobiliar, actiunile companiilor Petrom si Impact clasandu-se in topul celor mai importante detineri, potrivit raportului anual de administrare emis de companie.
Marile absente de pe lista de investitii ale companiei East Capital sunt actiunile bancilor autohtone, considerate de suedezi "investitii prea scumpe". East Capital detine insa actiuni la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care s-ar putea lista la BVB pana la finele anului.
La inceputul anului 2007, reprezentantii East Capital estimau la 90 mil. euro valoarea investitiilor proprii in Romania si prognozau o dublare a investitiilor in Romania, pana la 200 de mil. euro in acest an.
Potrivit reprezentantilor East Capital, extinderea investitiilor in Romania este conditionata de listarea de noi companii la Bursa si a Fondului Proprietatea, lichiditatea redusa si concentrarea capitalizarii bursiere fiind principalii factori care descurajeaza fondurile de investitii straine sa intre pe piata autohtona de capital. Un alt factor este lipsa de promovare a potentialului pe care il reprezinta pietele din sud-estul Europei.
"Europa de Est ramane aproape necunoscuta pentru investitorii privati din restul continentului. Majoritatea vesticilor nu au deloc informatii despre Romania si Bulgaria si este pacat: investitiile raman sub potentialul pietelor respective", spune Karine Hirn, Managing Director la East Capital.
La sfarsitul anului trecut, investitiile East Capital in Romania insumau 72,2 mil. euro, mai exact 2,3% din activele nete de peste 3 mld. euro. Fondul Balkan Fund, administrat de East Capital, avea la finele anului trecut investitii in actiuni Petrom reprezentand 4,7% din activele totale de 327 mil. euro. Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact reprezentau 2,8% din active. Actiunile Petrom au adus anul trecut un randament de circa 18%, in timp ce titlurile Impact au oferit castiguri de pana la 65%.
Balkan Fund mai avea investitii in cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) in limita pragului de detinere de 1% din active permis de legislatie, precum si in actiunile Flamingo International, Cocor, Comvex si Azomures, totalizand la finele lui 2006 investitii in Romania de 48,4 mil. euro.
Al doilea fond administrat de East Capital cu investitii in Romania este East Capital Eastern Fund. Cu active nete in valoare de 851 milioane euro, fondul Eastern Europe a obtinut in 2006 un randament de 23,9%, performanta sustinuta de cresterea economica a Rusiei, care este principala piata de investitii a fondului.
In Romania, Eastern Fund avea plasamente reprezentand 2,8% din active, mai exact 23,8 mil. euro investiti in actiunile Petrom, Impact, Fabian Romania Property, Rompetrol Rafinare si cele cinci SIF-uri. Principalele sectoare de investitii ale Eastern Fund sunt cel petrolier si bancar, Rusia si Turcia atragand 45%, respectiv 13%, din totalul activelor nete ale fondului.
Contactata de ZF, Karine Hirn, managing director la East Capital, a declarat ca este destul de greu de estimat valoarea investitiilor pe care East Capital le va face in Romania pana la sfarsitul anului.
"Majoritatea fondurilor de investitii pe care le administram au caracter deschis si sunt tranzactionate zilnic, astfel ca marimea si portofoliul de investitii consacrat unei tari depind de subscrierile si rascumpararile facute de cei 250.000 de investitori din intreaga lume. Ceea ce putem estima este cresterea interesului prentru fondul Balkan Fund, investitorii fiind increzatori in potentialul de crestere al pietelor din sud-estul Europei", spune Karine Hirn.
Un alt fond de investitii, administrat de East Capital, care investeste in Romania, este East Capital Bering Balkan Fund.
"Bering Balkan Fund este un fond de investitii offshore. Astfel ca nu putem face publice investitiile fondurilor noastre offshore din motive legate de competitie", spune Hirn.
Eastern European Convergence Fund, fond de investitii cu capital variabil din Luxemburg, investeste in Romania aproximativ 4% din active. East Capital si-a anuntat intentia de a distribui acest fond si in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO