Burse - Fonduri mutuale

East Capital: Preferam companiile mici si cele petroliere

09.03.2007, 19:06 13

Supraevaluarea actiunilor bancilor romanesti listate la Bursa i-a determinat pe managerii fondurilor suedeze East Capital sa mute o parte din sumele investite in titlurile bancilor listate pe piata romaneasca de pe acestea catre companiile mici, cu un potential ridicat de crestere. In plus, sectorul petrolier ocupa in continuare primul loc in proiectele de investitii ale East Capital.
"Cu o pondere de peste 40% din totalul de 115 mil.euro al investitiilor East Capital in Romania sectorul petrolier continua sa reprezinte un interes ridicat pentru East Capital. In prezent, titlurile Petrom sunt scumpe, iar viitoarele achizitii sunt conditionate de pretul de vanzare al acestora", spune Bogdan Popescu, director de distributie fonduri East Capital in Franta.
East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele Europei de Est, cu active nete de peste 3,8 miliarde de euro.
In Romania, compania a raportat detineri de actiuni la companii precum Petrom - 0,3% din capital, Impact - 7,43%, Comvex - 7,52%, Dafora - 4,5%, Flamingo - 0,73%, Prodplast - 4,44%, precum si la societatile de investitii financiare (SIF), unde are in proprietate participatii de cate 1%.
Alaturi de sectorul petrolier East Capital, a investit banii fondurilor administrate, Eastern European Fund si Balcan Fund in sectorul de retail, in cel imobiliar, in industria chimica si turism.
Potrivit reprezentantilor East Capital, piata romaneasca de capital prezinta o suma de avantaje pentru investitori. Acestea tin mai ales de ritmul de crestere economica al tarii si de recenta aderare la Uniunea Europeana. Astfel, Romania dispune de un nivel al salariilor si al taxelor destul de scazut, iar creditul de consum este in continua urcare data fiind cresterea puterii de cumparare si a apetitului de consum al populatiei.
"Investitiile directe straine si puterea de cumparare a populatiei sunt factori care vor determina o crestere economica solida. Pe termen lung, Romania va trebui insa sa se orienteze asupra puterii de cumparare pentru ca atunci cand investitiile straine vor scadea cresterea economica va trebui sustinuta din interior", spune Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital.
Riscurile cu care se confrunta investitorii in statele Europei de Sud-Est sunt instabilitatea politica si criza fortei de munca.
Potrivit reprezentantilor East Capital, instabilitatea politica nu va afecta in mod decisiv evolutia investitiilor in Romania, Bogdan Popescu dand exemplul tarilor baltice, care desi s-au confruntat cu numeroase schimbari de guverne, au reusit sa obtina cea mai buna crestere economica din randul statelor membe UE in 2006.
Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-ar putea tripla pana in 2013 daca se vor lista mai multe firme, iar companiile listate vor majora pachetele tranzactionate pe piata, considera reprezentantii East Capital.
Cresterea capitalizarii depinde si de majorarea numarului de actiuni lichide, ale firmelor mari, denumite si blue-chips, a spus Bogdan Popescu, seful biroului regional Franta al companiei.
Capitalizarea BVB este de 76 de miliarde de lei, reprezentand aproximativ 22,5 miliarde de euro.
Compania de administrare a fondurilor, cu sediul in Stockholm, a anuntat in luna ianuarie ca are in vedere pentru perioada urmatoare dublarea valorii investitiilor pe piata romaneasca, la aproape 200 de milioane de euro, si achizitii de pachete de actiuni la companiile listate, precum si la companiile nelistate.
Fondurile administrate de East Capital vizeaza in special companiile listate, din domeniul petrolier, imobiliar, turism, retail, dar, in functie de oportunitati, investitiile pot sa cuprinda si alte sectoare.
Compania are birouri in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong si administreaza fondurile East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO