Burse - Fonduri mutuale

EldaInvest, primul broker in decembrie: Mai bine tranzactionare online decat sucursale noi

EldaInvest, primul broker in decembrie: Mai bine tranzactionare online decat sucursale noi

Adrian Manaila, principalul actionar al EldaInvest: Am inceput sa ma gandesc serios la tranzactionarea online. Sucursale? Nu prea cred. Fonduri, finantari? Deocamdata nu.

01.02.2007, 18:18 75

Adrian Manaila, directorul si principalul actionar al EldaInvest, prima societate de brokeraj din top in decembrie, spune ca se gandeste serios sa intre pe tranzactionarea online, preferand aceasta varianta extinderii teritoriale.
"Este o afacere mica de familie, cu oameni de afaceri din Galati, construita pe seama relatiilor pe care le avem cu acestia. Nu facem tranzactii pe cont propriu pentru a nu intra in conflict de interese cu clientii nostri", spune Adrain Manaila.
Cu toate acestea, firma de intermediere a avut in ultimele luni o evolutie spectaculoasa, urcand in decembrie pe primul loc in topul brokerilor, dupa ce anterior prinsese podiumul tranzactiilor intermediate la Bursa.
Tranzactiile realizate anul trecut de EldaInvest pe piata de la Bucresti s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro (aproape 723 milioane de lei).
Firma de brokeraj, cunoscuta pentru faptul ca il are drept client pe Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri, a urcat in doi ani de pe pozitia 22 in topul brokerilor pana pe locul opt la finalul anului trecut. In acelasi interval de timp, cota de piata a EldaInvest s-a majorat de circa 2,4 ori, pana la aproximativ 3,37%.
In urma cu doi ani, EldaInvest a negociat o fuziune cu Broker Cluj, dar pana la urma aceasta a cazut. Afacerile in crestere vin in conditiile in care EldaInvest detine numai doua sucursale in afara sediului de la Galati.
"Suntem prezenti in Braila si in Piatra-Neamt, dar grosul tranzactiilor este realizat la 'centru'", precizeaza Adrian Manaila. Eldainvest lucreaza in proportie de aproape 100% cu clienti romani, pe care directorul societatii ii descrie ca fiind persoane educate, cu venituri peste medie si implicate de cele mai multe ori in bussinessuri private.
Desi societatea nu impune o suma minima pentru deschiderea unui cont, el precizeaza faptul ca un portofoliu cat de cat eficient nu se poate realiza fara ca investitorul sa detina macar 10-20.000 de euro.
Reprezentantii societatii spun ca nivelul comisioanelor este negociat si tine cont atat de sumele investite, cat si de numarul de tranzactii pe care clientii le realizeaza intr-o anumita perioada de timp.
"Oferim numai conturi asistate. Comisioanele sunt, zic eu, dintre cele mai atractive de pe piata si se negociaza in functie de dimensiunea portofoliului si 'viteza de rotatie' a acestuia", a declarat Adrian Manaila.
Tot el spune ca, in cea mai mare parte, investitiile realizate pe bursa de clientii societatii sunt pe termen lung. In ceea ce priveste planurile de dezvoltare a firmei de brokeraj, Adrian Manaila declara: "Dupa ce am aflat despre ultimele imbunatatiri aduse platformei de tranzactionare Arena de catre colectivul condus de Alin Barbu, am inceput sa ma gandesc serios la tranzactionarea online. Sucursale? Nu prea cred. Fonduri, finantari? Deocamdata nu". EldaInvest a intermediat la sfarsitul anului trecut oferta publica de listare pe Bursa a CCC Blue Telecom, a treia companie pe piata televiziunii prin cablu controlata de Catalin Chelu, oferta care a esuat dupa ce investitorii au subscris doar 10% din actiunile oferite spre vanzare in cadrul acesteia.
"Oferta nu s-a bucurat de succesul pe care-l doream fiindca piata nu este pregatita sa primeasca companii din sectorul reprezentat de CCC Blue Telecom. Daca analistii dau recomandari calculand PER-ul unor asemenea firme, apoi mai avem mult de invatat", a precizat Manaila. El a adaugat ca o alta problema cu care s-a confruntat oferta a fost incadrarea "gresita" a emitentului in categoria IT.
Directorul EldaInvest si-a inceput cariera in domeniu in anii 1996-1997, cand a infiintat impreuna cu cativa oameni de afaceri din Galati o societate de valori mobiliare. Mai tarziu, din cauza unor diferente de opinii, Adrian Manaila a parasit firma si a inceput colaborarea cu EldaInvest. Ca urmare a crizei din acea perioada care a lovit puternic bursa, proprietarii de atunci ai societatii au vrut sa inchida firma si, impreuna cu cativa asociati, au rascumparat aproape integral detinerile celorlalti asociati.
"Sumele cu care am inceput au fost destul de mici, insa mi-am asumat riscul de-a investi atunci cand altii vindeau sau trageau oblonul", povesteste Manaila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO