Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica, afaceri de 56 mil. € în semestrul I

23.08.2010, 23:42 37

Producătorul de echipamente electrice Electro­mag­ne­ticaBucureşti (ELMA), cea mai mare companie de pe piaţa RASDAQ dupăcifra de afaceri, a înregistrat în primul semestru o creştere aafacerilor cu 16%, la 232 mil. lei (aproape 56 mil. euro), potrivitsituaţiilor financiare semestriale publicate pe pagina de internetproprie.
Rezultatele nu au fost încă publicate pe Bursă.
Compania îşi continuă astfel trendul ascendent, după ce în perioada2003-2009 şi-a majorat afacerile de peste 12 ori, de la 33 mil. leila 400 mil. lei, înregistrând creştere în fiecare an.
Câştigurile companiei îşi păstrează aceeaşi tendinţă pozitivă, dupăce în primul semestru profitul net a urcat cu 25%, la 16,2 mil. lei(3,9 mil. euro).
Electromagnetica are avantajul unui grad de îndatorare foarte reduscomparativ cu alte companii de pe Bursă, astfel că nu a fostafectată de deprecierea leului şi de reluarea tendinţei de creşterea dobânzilor la credite. Mai mult, compania a avut profit financiarîn primul semestru, dispunând de lichidităţi de 37 mil. lei (8,8mil. euro) plasate în depozite bancare. Asta în condiţiile în carecompania nu are în spate un grup internaţional care să-i asigurefinanţare, fiind controlată de salariaţi (Asociaţia Salariaţilorare 31% din acţiuni, iar SIF Oltenia - 13%).
Secretul creşterii Electromagnetica este însă reprofilarea înultimii ani pe segmentul tradingului de energie electrică, care aajuns să genereze cea mai mare parte a cifrei de afaceri, după cepieţele tradiţionale ale companiei au intrat în declin. Compania adevenit şi producător de energie electrică, după ce a cumpărat maimulte microhidrocentrale care au aparţinut Hidroelectrica.
De asemenea, Electromagnetica şi-a amenajat sediul ca o clădire debirouri, rotunjindu-şi veniturile şi prin închirierea spaţiilorgoale. Compania deţine şi suprafeţe importante de teren înBucureşti, în zona Rahova.
Pe Bursă, acţiunile Electromagnetica au câştigat 30% de laînceputul anului, tranzacţionându-se în prezent în jurul niveluluide 0,56 lei. Capitalizarea companiei este de circa 45 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO