Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Adrian Codirlaşu, CFA, despre scăderile înregistrate de fondurile de pensii: O parte a venit din evoluţia bursei şi din portofoliile de obligaţiuni. Putem vorbi şi despre marcare la piaţă

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Eduard Ivanovici

22.12.2021, 07:40 270

În ediţia din 21 decembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost prezent Adrian Codirlaşu, vicepre­şedinte al CFA România, care a discutat despre evoluţiile recente ale fondurilor de pensii, performanţa bursei locale de anul acesta şi relaţia dintre inflaţie şi ratele dobânzilor şi a oferit estimări pentru piaţa de capital în 2022.

„O parte din scădere a venit atât din evoluţia Bursei, care are o volatilitate mai mare, cât şi din portofoliul de bonduri al fondurilor. Marea majoritate a portofoliilor vine din bonduri, titluri de stat, undeva la 65% din active. În mediul actual, aceste bonduri pierd valoare. Inflaţia ridicată trage după ea dobânzile, vedem cum băncile iau măsuri, fie de restrângere a lichidităţii, precum Fed, fie de creştere a ratelor dobânzilor, cum sunt băncile centrale din Europa Centrală şi de Est. Crescând dobânda pe piaţă, valoarea obligaţiunilor este redusă pentru că există o dobândă fixă. Atunci când do­bânda pe piaţă creşte, obliga­ţiunile pierd valoare. Asta se întâmplă cu portofoliile fondurilor de pensii“, a spus Adrian Codirlaşu.

Acesta con­tinuă prin a sublinia faptul că in­flaţia este garantată de către fondurile de pensii. Astfel, cu portofoliile actu­ale, fondurile nu pot oferi garanţii întrucât un grad mai ridicat de inflaţie re­duce valoarea portofoliilor aces­tora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO