Burse - Fonduri mutuale

​Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Mihai Căruntu, AAFBR: Ne apropiem de o lume unde investitorii vor fi forţaţi să facă mult mai des balansări în portofoliu. Vom avea cicluri economice mult mai scurte

Autor: Eduard Ivanovici

24.08.2022, 00:07 763

♦ Estimările de profitabilitate ar fi mult prea optimiste în SUA şi cu atât mai mult în Europa ♦ „Vom vedea scăderi de profitabilitate care vor justifica o scădere a pieţelor“ ♦ Investitorii vor beneficia de oportunităţi de repoziţionare, însă piaţa acţiunilor rămâne riscantă pe termen scurt.

Modificarea comporta­men­tului consumatorilor post-coronavirus, „alimentată“ de o inflaţie ajunsă la maximul ultimelor câteva decenii şi combinată cu structura actuală a forţei de muncă şi criza energetică, poate provoca un grad mult mai ridicat de volatilitate pe pieţele financiare în perioada următoare, consideră Mihai Căruntu, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, prezent în cadrul ediţiei ZF Deschiderea de Astăzi din 23 august.

„Se pare că opinia pe pieţele dezvoltate începe să spună că vom avea cicluri economice mult mai scurte, adică o perioadă de expansiune va fi întreruptă mult mai repede de stagnare sau recesiune. La fel, pieţele financiare vor fi mult mai stresate şi mai volatile. Ne apropiem de o lume unde investitorii vor fi forţaţi să facă rebalansări în portofoliu mult mai des – mai ales în pe­rioada actuală, când avem criza energetică şi politica de carbon zero în 2050. Toate aceste lucruri – schimbarea com­porta­­mentului consumatorului, mai ales în contextul inflaţiei actuale şi piaţa muncii structural schimbată după pandemie – fac să vedem în acest deceniu multe schimbări structurale“, spune Mihai Căruntu. Analistul argumentează că, în viitorul apropiat, investitorii – de la cei instituţionali la cei din mediul de retail – vor beneficia de o lungă serie de oportunităţi de repoziţio­nare, prin intermediul cărora ar putea iden­tifica câştigătorii actualei perioade de tranziţie. 

De altfel, piaţa se confruntă în prezent cu situaţia în care inflaţia are în spate o criză a forţei de muncă aflată în creştere, mult mai gravă decât criza lanţurilor internaţionale de aprovizionare, aspect ce se va reflecta inclusiv în portofoliile de investiţii.

„Va fi deci o perioadă cu riscuri mai mari, piaţa acţiunilor fiind riscantă pe termen scurt. Suspectăm pe bună dreptate că estimările de profitabilitate pe pieţele dezvoltate ar fi mult prea optimiste în SUA şi cu atât mai mult în Europa.“

„Vom vedea scăderi de profitabilitate care vor justifica o scădere a pieţelor“, continuă Căruntu.

În contextul actual al pieţelor de capital, în care unii indici bursieri majori se află în aşa-zisa piaţă „bear“, adică un declin de cel putin 20% faţă de cel mai recent maxim, există analişti care spun că actuala criză nu are la bază o supraîncălzire generată de o cerere ridicată, iar majorarea extrem de agresivă a ratelor dobânzilor nu s-ar dovedi atât de eficientă precum îşi imaginează unii participanţi la piaţă.

„Vorbim în general de indici bursieri. S&P are minus 11% de la începutul anului, Nasdaq a scăzut cu 20%. Indicele este însă o rezultată şi sunt sectoare care pot performa foarte bine, cum a fost segmentul tech în momentul declanşării pandemiei, crescând foarte mult şi acţionând ca un sector defensiv. Investitorii au găsit atunci refugiu în sectorul tech, industria medicală şi producţia de medicamente“, explică analistul.

În aceeaşi notă, Mihai Căruntu notează declaraţiile diviziei de asset management a gigantului bancar JPMorgan, conform cărora minimele pieţei americane de capital au fost atinse mai degrabă în luna iunie, ceea ce înseamnă că piaţa „bear“ a durat doar şase luni. Alte nume, precum BlackRock şi UBS, spun că bursele pot suferi în continuare pierderi, în vreme ce inflaţia a ajuns la un nivel nemaivăzut din anii 1980.

„Există opinii conform cărora prognozele analiştilor sunt mult prea optimiste, iar aceasta este şi părerea mea – în general, estimările oficiale nu captează riscul de materializare a scăderii profitabilităţii companiilor americane, cu atât mai puţin a celor din Europa. În concluzie, cred că suntem într-o piaţă de scădere care a început la sfârşitul anului trecut sau în ianuarie anul acesta, iar această revenire din iunie până în prezent este o revenire de aproape două luni, însă într-o piaţă aflată în declin“, argumentează membrul AAFBR.

Alte declaraţii ale lui Mihai Căruntu:

Despre cash:

Un investitor care îşi face foarte bine temele poate să stea la pândă şi să prindă reduceri, companii de foarte bună calitate care ar scădea odată cu piaţa în perioadele acestea de pesimism.

Mesajul pe care l-au transmis mari nume din domeniul evaluării este că investitorii trebuie să-şi facă foarte bine temele şi să încerce să se uite către companii cu necesităţi mai mici de investiţi şi fără datorii, care pot transmite inflaţia din costuri către clienţi.

Despre Hidroelectrica şi listări:

Mai devreme sau mai târziu, vom avea Hidroelectrica la bursă, poate şi Aeroporturi Bucureşti, dacă ne gândim la ce companii mari din portofoliul statului ar mai putea ajunge pe piaţa de capital. Părerea mea este că statul a ajutat destul piaţa de capital, vor ajunge şi aceste companii pe bursă.

Problema este că am început cu Transelectrica, apoi cu Transgaz, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, dar lichiditatea pe piaţa reglementată nu creşte substanţial. Nu este vorba doar despre lisarea unor societăţii mari, ci şi despre implementarea tranzacţiilor derivate, short-selling etc.

Despre indicii FTSE Russell:

Orice companie care ajunge într-un indice regional, administrat de un nume cu reputaţie, este binevenită pentru lichiditatea societăţii respective, preţul acţiunii emitentului şi pentru piaţa noastră de acţiuni. Aceste companii ajung mai uşor pe radarul unor investitori străini destul de importanţi care replică diverşi indici regionali sau fonduri. Piaţa de la Bucureşti este tot mai vizibilă în astfel de indici. 

Despre perioada următoare:

Este o perioadă în care scăderea puterii de cumpărare modifică comportamentul de consum, iar asta schimbă foarte multe lucruri. Va fi o reaşezare sectorială, incluzând aici şi tranziţia energetică. Inflaţia nu mai are drept sursă variaţiile cererii. Avem ca sursă piaţa muncii şi disrupţiile în ofertă.

Sunt companii din sectoare care vor suferi mai mult decât altele, dar şi sectoare care vor beneficia de oportunităţi de afaceri, precum cele conectate la tranziţia energetică. În următorul an, investitorii vor putea să ia expunere pe companii importante şi să beneficieze de destule oportunităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO