Burse - Fonduri mutuale

Epopeea majorarilor de capital continua: Armax plus 50% pe zi

Epopeea majorarilor de capital continua: Armax plus 50% pe zi

Click pentru imaginea intreaga

03.07.2007, 18:53 20

Actionarii producatorului de echipament si instalatii pentru gaz Armax Gaz Medias au inregistrat un castig de 50% ieri ca urmare a faptului ca actiunile companiei nu au scazut dupa majorare proportional cu numarul actiunilor nou emise si vandute la valoare nominala
In urma majorarii de capital, pretul actiunilor era de asteptat sa coboare undeva in jurul valorii matematice de 0,41 lei/actiune.
Cotatia nu a respectat principiile matematice si a scazut la doar 0,59 lei/actiune. Astfel, diferenta dintre pretul de piata si cel matematic (aproape 0,2 lei) se traduce printr-un profit pentru investitori de circa 50%.
Vineri a fost ultima zi in care actionarii puteau sa achizitioneze actiuni Armax Gaz pentru a figura in Registrul Bursei la data de inregistrare si astfel sa primeasca dreptul de subscriere si actiuni gratuite.
Un actionar care a cumparat vineri 1.000 de actiuni la un pret de 2, 71 lei/actiune a dobandit dreptul de a subscrie 5.000 de actiuni la un pret de 0,1 lei/actiune si va primi 180 de actiuni gratuite.
Ieri a existat un echilibru intre cerere si oferta, iar rulajul zilei pe acest emitent a atins 5,6 milioane de actiuni, peste 6,5% din capital.
Presupunand ca pretul se va pastra peste ultimul nivel inregistrat ieri, la primirea actiunilor gratuite si a celor noi subscrise, actionarii se vor trezi cu un plus de peste 50% in portofolii. Daca totusi actiunile vor scadea la valoarea matematica, cei care au vandut ieri au castigat deja 25%.
Este un lucru normal pentru actiunile romanesti care anunta majorari de capital sa aduca profit chiar de pe urma procesului insusi, pretul ramanand de cele mai multe ori peste cel matematic.
Brokerii sunt uimiti de magnetul reprezentat de aceste operatiuni. Ei spun ca de fapt romanii se inghesuie sa finanteze companiile, sa dea bani din buzunar pentru firmele listate la Bursa.
"Senzatia investitorilor este ca au ocazia sa cumpere actiuni mult mai ieftine decat cele din piata. Pe Bursa sunt insa bani multi care trebuie investiti, astfel se explica succesul acestor majorari", spune Adrian Manaila presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Un argument care vine sa explice partial comportamentul investitorului roman este faptul ca o companie care realizeaza o majorare de capital este susceptibila de a avea un potential de dezvoltare mare, fapt ce ar aprecia titlurile pe termen mediu si lung.
Armax Gaz aprobase anterior capitalizarea a 4,6 mil. euro (14,5 mil. lei) din profiturile companiei si a propus actionarilor sa subscrie 5 actiuni la o valoare de 0,1 lei pentru o actiune. Compania spera sa atraga astfel de la investitori circa 12,9 mil. euro (40,3 mil. lei).
Actionarul principal al Armax Gaz, conform ultimelor raportari, este Mircea Vescan, directorul general al companiei, cu o participatie de peste 36%. Vescan a vandut anul acesta mai multe pachete din companie, diminuandu-si ponderea in actionariat de la peste 42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO