Burse - Fonduri mutuale

​Erste a bătut palma cu patru SIF-uri: 105 mil. euro cash şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro pentru 24,12% din BCR. Vezi aici cât încasează fiecare SIF

​Erste a bătut palma cu patru SIF-uri: 105 mil. euro cash şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro pentru 24,12% din BCR. Vezi aici cât încasează fiecare SIF

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2011, 10:42 890

Grupul austriac Erste a încheiat cu patru SIF-uri un acord pentru preluarea unei participaţii de 24,12% deţinută de acestea la BCR, cea mai mare bancă locală.

Cele patru SIF-uri vor încasa circa 105 mil. euro cash pentru un pachet de 4% din BCR şi acţiuni Erste în valoare de 330 mil. euro (la preţul actual de pe Bursa din Viena de 20,43 euro/acţune) pentru restul de 20,12%. Valoarea tranzacţiei se ridică astfel la 435 mil. euro şi evaluează BCR la 1,8 mld. euro.

Reprezentanţii Erste spun însă că pentru stabilirea raportului de schimb s-a luat în calcul preţul mediu al acţiunilor Erste din ultima lună, de 25,69 euro/acţiune, iar valoarea tranzacţiei ar fi în acest caz de 519,7 mil. euro, cu o evaluare a BCR de 2,15 mld. euro. Ziarul Financiar a scris miercuri că Erste va face SIF-urilor o ofertă pentru preluarea participaţiilor la BCR care evaluează banca la peste 2 mld. euro.

Erste a plătit în 2006 3,75 mld. euro pentru pachetul majoritar de 61,88% din acţiunile BCR, evaluând banca la peste 6 mld. euro. Ulterior, Erste şi-a majorat participaţia la 69%, în urma unei oferte adresate salariaţilor BCR.

Fiecare dintre cele patru SIF-uri care au semnat acordul cu Erste (SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia), va încasa circa 26,2 mil. euro cash şi va primi câte 1% din acţiunile Erste.

După finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achiziţia va fi executată printr-o serie de tranzacţii. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru. Participaţiile SIF-urilor în cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de deţinere - fiecare SIF participant poate tranzacţiona maximum 25% din acţiunile Erste Group imediat dupţ achiziţionare, şi la fel pe parcursul urmştoarelor intervale de 6 luni, 12 luni şi respectiv 18 luni din momentul achiziţiei.

Dacă SIF Moldova decide să accepte oferta Erste, valoarea totală a tranzacţiei se va ridica la circa 540 mil. euro, iar pachetul preluat de Erste va urca la 30,12%.

Acordul prevede că SIF-urile participante renunţă la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO