Fonduri mutuale

Erste AM şi-a schimbat strategia şi vânează clienţi instituţionali pentru fondurile mutuale

Erste AM şi-a schimbat strategia şi vânează clienţi instituţionali pentru fondurile mutuale
02.09.2010, 10:37 96

Cel mai mare administrator de fonduri, Erste Asset Management, cu active în gestiune de peste 2,2 mld.lei (518 mil. euro), îşi ajustează strategia la noile condiţii dinpiaţă îndreptându-şi tot mai mult atenţia către marii investitoriinstituţionali, după ce în ultimii trei ani micii investitori deretail au fost principalul motor de creştere al activelor.

Primul pas făcut de Erste AM înspre atragerea marilorinvestitori instituţionali, de talia fondurilor de pensii, esteorientarea fondurilor de instrumente cu venit fix din portofoliuspre plasamente cu un orizont de timp mai larg, de trei până lacinci ani. Spre deosebire de investitorii de retail cu apetitpentru plasamente pe termen scurt de timp şi în căutare derandamente peste cele ale dobânzilor bancare, fondurile de pensiiîşi ghidează investiţiile mai puţin în funcţie de randamente, câtîn funcţie de calitatea emitentului şi de durata cât mai lungă aplasamentelor.

În contextul unei tendinţe descendente tot mai evidente adobânzilor, ponderea depozitelor bancare în portofoliul fondului deinstrumente cu venit fix BCR Monetar a scăzut cu circa 10%, până la633 mil. lei, la finele primului semestru. La finele anului trecut,circa 55% din activele fondului de 819 mil. lei erau depozitate labănci. O altă schimbare constă în reducerea expunerii pe băncileelene (Alpha Bank, Banca Românească) şi creşterea activelordepozitate în bănci cu capital românesc (Banca Transilvania, CEC).Astfel, dacă la finele anului trecut BCR Monetar avea depozite învaloare de 283 mil. lei deschise la bănci elene, la finele primuluisemestru valoarea acestora a scăzut cu 74 mil. lei. Cea mai marescădere, de 78 mil. lei, a fost înregistrată de depozitele deschisela Alpha Bank.

"În primul semestru, pentru plasamentele fondului BCR Monetar amnegociat dobânzi la depozite de o singură cifră, în contextul încare, pe parcursul anului trecut, dobânzile negociate puteau depăşi20% pe termen scurt", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţiide administrare Erste Asset Management.

Parte din sumele retrase din depozite bancare s-au orientatcătre titluri de stat şi obligaţiuni corporatiste emise deinstituţii precum Erste, Royal Bank of Scotland, Volksbank, BEI sauHVB. Cu un randament de 4,7% în primul semestru, BCR Monetar a investit 520 mil. lei în titluri de stat şiobligaţiuni corporatiste.

"Am diversificat structura plasamentelor astfel încât fondul săfie mai aproape de investitorii instituţionali, nu doar de clienţiide retail. Am crescut de asemenea durata plasamentelor până lamaturităţi de 3-5 ani pentru a trezi interesul fondurilor depensii. Nu cred că exagerez dacă spun că fondurile mutuale voratrage atenţia şi investitorilor instituţionali din regiune, dacădimensiunea lor va creşte, iar percepţia faţă de riscul activelorromâneşti se va îmbunătăţi", a explicat Neacşu.

Şi portofoliul fondului de obligaţiuni BCR Obligaţiuni a fostrestructurat, expunerea pe depozitele bancare scăzând puternic dela 144 mil. lei în 2009 la 44 mil. lei la finele primului semestruîn favoarea obligaţiunilor corporatiste care au atras 372 mil. lei,mai mult cu 100 mil. lei. BCR Obligaţiuni a înregistrat unrandament de 4,8% în primul semestru.

Administratorul gestionează cel mai mare fond mutual de pe piaţalocală - BCR Monetar cu active nete de 1,4 mld. lei de la aproape60.000 de investitori. Societatea mai gestionează încă patrufonduri mutuale cu profil de risc mediu şi ridicat. Principaleleplasamente ale fondului de acţiuni BCR Expert, cu un randamentnegativ de 7,6% în primul semestru, au fost titlurile SIFBanat-Crişana, SIF Moldova, SIF Oltenia, Petrom şi Transgaz care auatras câte peste 5% din activele de 14,4 mil. lei. BCR Expert a maiinvestit circa 5,7% din active în acţiunile Fondului Proprietatea,mizând pe o listare cât mai rapidă a fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO