Burse - Fonduri mutuale

Erste: Listarea A&D Pharma la BVB ar rezolva problema lichiditatii scazute

05.11.2007, 19:56 20

Marja de profit operational (EBITDA) inregistrata de compania farmaceutica romaneasca A&D Pharma ar putea fi in acest an de 8,1% comparativ cu un target initial de 8,6%, conform estimarilor analistilor Erste Bank.
"Tinand cont de cheltuielile operationale determinate in mare masura de planurile de extindere internationala ale companiei, reducem estimarile legate de marja EBITDA la 8,1%", se arata intr-un raport al Erste.
Profitabilitatea industriei farmaceutice in ansamblu a fost puternic afectata in ultimii ani de scaderea constanta a pretului la medicamente, de reducerea adaosurilor impuse de catre Ministerul Sanatatii si implicit de cresterea concurentei.
Pentru Mediplus, divizia de distributie a A&D Pharma, analistii bancii vad o stabilizare la nivelul marjei EBITDA la sub 10%, in timp ce pentru Sensiblu, divizia de retail, se preconizeaza o marja pozitiva de 0,2% in 2007.
Erste a mentinut neschimbate estimarile legate de vanzari, la 440,1 mil. euro in 2007 si a crescut usor estimarile pentru 2008, la 564,3 mil. euro de la 557,5 mil. euro initial.
A&D Pharma este in acest moment cel mai mare jucator de pe piata farmaceutica romanesca. Actionarii au listat anul trecut grupul pe platforma AIM a Bursei din Londra, printr-o oferta publica initiala in urma careia au strans peste 130 mil. euro. Titlurile A&D Pharma se tranzactioneaza sub forma de GDR-uri. "Oferta publica initiala din 2006, un exit partial pentru actionarii fondatori (Sograno BV), a redus participarea acestora la 59% din capital. In acest fel, actiunile liber tranzactionabile pe piata (free-float - n.red.) a atins 34%. Directorii executivi detin in acest moment 7% din actiuni. Perioada in care actionarii nu puteau vinde a expirat, ceea ce creeaza premisele pentru o marire a free-float-ului, eventual printr-o listare secundara la Bucuresti", se mai arata in raportul Erste.
In ceea ce priveste estimarile legate de evolutia titlurilor companiei pe piata londoneza Erste vede un pret mai mare cu 10-20%.
"Aprobarea de catre actionari a unei listari secundare va aduce A&D Pharma in atentia investitorilor, si prin cresterea free-float-ului s-ar putea rezolva problema 'calcaiului lui Ahile' a companiei, lichiditatea scazuta", se spune in raportul Erste.
Ultimele tranzactii cu titluri A&D Pharma s-au realizat la 17,2 euro pentru un GDR, nivel la care capitalizarea companiei este de 573,3 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO