Burse - Fonduri mutuale

Erste: Un preţ mai mare de 0,37 lei/acţiune în oferta Petrom este justificat

Erste: Un preţ mai mare de 0,37 lei/acţiune în oferta Petrom este justificat

Autor: Roxana Pricop

06.03.2012, 00:06 836

Preţul insuficient de atractiv a fost unul dintre motivele care au făcut ca oferta de 9,84% din OMV Petrom din vara trecută să fie un eşec. Statul nu a reuşit să vândă în iulie 2011 un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, deoarece investitorii au considerat că preţul minim cerut de Guvern la acea vreme, de 0,37 lei/acţiune, nu era suficient de atractiv, în condiţiile în care pe bursă se tranzacţionau în jurul nivelului de 0,4 lei. Preţul maxim fixat de statul român a fost atunci de 0,46 lei/acţiune.

Grupul austriac OMV controlează pachetul majoritar de 51% din acţiunile Petrom. Statul român prin intermediul Ministerului Economiei deţine 20,6% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,1%.

Recent, oficiali ai Guvernului au declarat că oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom va fi reluată în acest an, argumentând că preţul acţiunii Petrom şi-a revenit şi că compania a înregistrat rezultate financiare foarte bune.

În 2012, acţiunile Petrom au înregistrat o creştere record de 46,5% până la un preţ de 0,422 lei/titlu, aprecierea fiind sprijinită în mare parte de rezultatele financiare extraordinare raportate de companie în 2011. Petrom a raportat un profit net de 887 mil. euro (3,76 mld. lei) pentru 2011, în creştere cu 70% faţă de anul precedent, acesta fiind cel mai mare profit raportat vreodată de o companie românească. Vânzările Petrom au crescut anul trecut cu 21% în euro, până la 5,33 mld. euro (22,6 mld. lei), în condiţiile în care preţul petrolului s-a menţinut anul trecut peste nivelul de 100 de dolari pe baril, iar preţul benzinei şi al motorinei vândute la staţiile Petrom a atins maxime istorice. Analiştii Erste se aşteaptă ca Petrom să înregistreze un profit net de 3,5 miliarde de lei în 2012.

"Acţiunile Petrom sunt în topul recomandărilor noastre. Am fixat o ţintă de preţ de 0,5 lei pentru acţiunile Petrom, mult peste preţul din oferta de anul trecut. Consider că un preţ mai mare în oferta Petrom decât cel de anul trecut este justificat şi datorită preţurilor mai mari la petrol", a spus Thomas Unger, analist la Erste Group.

Analiştii grupului austriac Erste Bank se aşteaptă ca preţul petrolului să atingă nivelul record de 123 dolari pe baril în 2012 (ca medie anuală), din cauza lichidităţii crescute de pe pieţele financiare, a dobânzilor reduse şi politicilor monetare pentru majorarea ofertei monetare adoptate de principalele bănci centrale ale lumii. În 2011, preţul mediu pentru ţiţeiul lui Brent a crescut la un nivel record, de 111 dolari barilul.

"Principalii câştigători din creşterea preţului petrolului vor fi jucătorii din sectorul upstream (explorare şi producţie de petrol şi gaze - n. red.). Printre aceştia se numără OMV din Austria, Petrom din România, MOL din Ungaria şi INA din Croaţia. În timp ce un preţ mai mare la barilul de petrol va pune presiune pe jucătorii din sectorul downstream (rafinare şi marketing - n.red.)", a continuat analistul.

Faţă de corespondenţii din regiune, Petrom a avut cel mai bun debut pe bursă în 2012, raportând o creştere de 46,5%. Acţiunile OMV, acţionarul majoritar la Petrom, au crescut pe bursa de la Viena cu 20%, acţiunile MOL au crescut cu circa 7%, în timp ce acţiunile INA, cea mai mare companie din Croaţia, au scăzut cu 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO