Burse - Fonduri mutuale

Erste vede Turbomecanica la 0,4 lei/actiune

05.05.2008, 17:50 22

Analistii bancii austriece Erste, actionarul majoritar al BCR, recomanda "acumulare" pentru titlurile producatorului de componente pentru motoare de avioane Turbomecanica Bucuresti (TBM), pretul tinta pentru un orizont de timp de 12 luni fiind de 0,4 lei/actiune, cu 16% peste nivelul ultimei cotatii din piata, de 0,345 lei/actiune.
Actiunile Turbomecanica au pierdut circa 48% de la inceputul anului, pe fondul rezultatelor in scadere raportate pe 2007 si a deciziei companiei de a nu distribui dividende, pentru prima data de la listare. Capitalizarea companiei a ajuns astfel la 35 mil. euro, fata de peste 70 mil. euro la sfarsitul anului trecut.
Analistii considera ca restructurarea proceselor de fabricatie va imbunatati semnificativ eficienta gestiunii costurilor si va asigura in acelasi timp o flexibilitate mai ridicata in ceea ce priveste introducerea in fabricatie a unor noi produse incepand din 2010.
Printre factorii pozitivi mentionati de Erste se numara portofoliul de clienti ai Turbomecanica, reprezentati de cei mai importanti trei producatori de motoare de avioane la nivel global (General Electric Aviation, Rolls-Royce, Pratt & Whitney), precum si cererea solida la nivel global prognozata pentru componentele de motoare de avioane, care creeaza un context de piata favorabil companiei pe termen lung. De asemenea, un alt factor important il reprezinta statutul societatii de tinta de preluare de catre un jucator strategic din domeniul aeronautic care sustine evaluarea companiei pe termen mediu. Conducerea companiei a confirmat ca au avut loc discutii cu potentiali cumparatori pentru preluarea unei participatii majoritare, dar considera ca vanzarea nu este indicata in viitorul apropiat.
Turbomecanica estimeaza pentru acest an un profit net de 2,42 milioane de euro (8,6 milioane de lei), in crestere cu 10% fata de 2007, insa anticipeaza o scadere cu 6% a veniturilor la 96,5 milioane de lei, potrivit bugetului publicat de companie saptamana trecuta. Totodata, firma mizeaza pe reducerea cu 5% a cheltuielilor, de la 92,7 milioane de lei la 87,8 milioane de lei.
Turbomecanica a obtinut anul trecut un profit net de 7,8 milioane de lei, reprezentand mai putin de jumatate din rezultatul de 16,5 milioane de lei raportat la finele lui 2006, si venituri de 103 milioane de lei, cu 10% sub nivelul din anul precedent. Compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 91,9 mil. lei, cu 11% sub nivelul consemnat in 2006.
Conducerea societatii a decis la sfarsitul lunii martie ca anul acesta sa nu distribuie actionarilor dividende din profitul obtinut in 2007, ci sa-l aloce pentru sursele proprii de finantare, dupa ce anul trecut castigul realizat de companie a scazut cu peste 50% fata de anul precedent. Turbomecanica este una dintre companiile care nu s-au abatut pana acum de la politica sa de dividende, pe care le-a acordat actionarilor in fiecare an de la listarea acesteia pe Bursa.
Principalii actionari ai companiei sunt Radu Viehmann, cu aproape 26% din actiuni, Dana Ciorapciu, cu 15% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 8,45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO