Burse - Fonduri mutuale

Esec la cumparare pe ambele burse de energie

23.02.2007, 19:13 15

Licitatiile programate pentru ziua de ieri pentru cumpararea de energie electrica de catre compania Electrica au esuat, o noua runda de licitatii urmand sa se desfasoare in cursul zilei de azi.
In perioada 22-23 februarie, Electrica a lansat 9 oferte de cumparare de energie electrica de pe platforma contractelor bilaterale, gazduita de operatorului pietei de electricitate OPCOM.
Primele cinci oferte de cumparare care au format licitatia de ieri au esuat pentru ca niciun vanzator nu s-a prezentat la tranzactie.
Pe de o parte, cantitatile de energie pe care Electrica vrea sa le cumpere sunt extrem de mari, totalizand 3,4 milioane de MWh (aproximativ 400 de MW).
De cealalta parte, preturile oferite, desi in crestere usoara fata de celelalte oferte lansate de companie in licitatiile anterioare, sunt totusi mai reduse fata de cele medii de pe piata de energie. Electrica ofera un pret cuprins intre 163 si 168,5 lei pe MWh in conditiille in care cel mai mic pret de atribuire a contractelor de pe OPCOM este de 170,02 lei, de la inceputul anului, iar acestea pot ajunge si la 179,9 lei pe MWh.
In cadrul licitatiei de azi, Electrica va incerca sa achizitioneze o cantitate de 1,48 de milioane de MW, la preturi similare celor de la licitatia derulata ieri.
Electrica se afla intr-o situatie extrem de delicata in ceea ce priveste achizitia de energie electrica avand in vedere ca dupa luna martie compania nu are niciun contract de achizitie de energie si are nevoie de 700 de MW pana la sfarsitul anului. Incepand cu luna aprilie, ordinul dat de ministrul economiei si comertului prin care producatorii de energie au fost obligati sa continue contractele cu Electrica expira, fara posibilitatea unei reinnoiri.
Tot un esec a fost inregistrat si pe Bursa Romana de marfuri, care ieri a organizat prima licitatie pentru tranzactionare cu energie electrica.
Tranzactia a esuat pentru ca vanzatorul si cumparatorul nu au putut ajunge la un acord in ceea ce priveste pretul de atribuire a contractului.
Firma Ennet Grup SRL a lansat ordine de cumparare pentru o cantitate de 87.840 MWh, in banda de 10 MWh, cu livrare in perioada 1 martie 2007 29 februarie 2008.
Singura oferta de vanzare a venit din partea Inteltra SRL, astfel ca a avut loc o negociere publica directa.
Vanzatorul a solicitat un pret de 184 lei/MWh, redus ulterior la 179,5 lei/MWh, iar cumparatorul si-a majorat pretul oferit de la 148 lei/MWh la 159 lei. In consecinta, contractul nu a fost incheiat.
Bursa Romana de Marfuri a obtinut un aviz favorabil din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei privind organizarea de tranzactii cu energie electrica.
Deocamdata, singurii participanti la bursa pot fi furnizorii si consumatorii finali, producatorii de energie fiind obligati prin ordin ministerial sa incheie tranzactii doar pe platforma OPCOM. Singura modalitate in care acestia pot participa la tranzactiile de pe BRM este in calitate de furnizor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO