Burse - Fonduri mutuale

Euforia a continuat si ieri la Bursa

19.02.2004, 00:00 17

n fiecare zi, investorir fericiti si brokeri care nu au prea multe explicatii privind motivele cresterii. Aceasta este imaginea din ultimele zile de la Bursa de Valori Bucuresti. Toti cei trei indici ai pietei au continuat si ieri seria maximelor istorice.
"Ce mai conteaza de ce creste din moment ce pe piata se castiga in fiecare zi," glumea ieri un broker. Tranzactiile de la Bursa au totalizat ieri de 88 miliarde de lei, valoare care ar fi parut mare in urma cu cateva luni, dar a devenit un lucru obisnuit in ultimele saptamani de tranzactionare. Vedetele zilei au fost actiunile Petrom si cele ale Azomures, desi valoarea tranzactiilor cu actiunile acestora nu a fost spectaculoasa.
Actiunile Petrom au urcat pe percursul zilei pana la 1.750 lei/actiune, cel mai mare pret inregistrat de la listarea companiei la Bursa. Actiunile companiei petroliere au incheiat ziua la 1.670 lei/actiune, in crestere cu 6,4% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de aproape 7 miliarde de lei. "La Petrom nu s-a intamplat nimic de ieri pana azi care sa justifice o asemenea crestere. Lichiditatea redusa pe care o inregistreaza actiunile a contribuit insa la cresterea pretului," a comentat Adrian Caramiha, trader la BRD Securities.
Actiunile Azomures au atins un pret de 4.400 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 4.100 lei/actiune in crestere cu 6,5% mai mult decat marti. Brokerii spun ca unii dintre investitori mizeaza pe faptul ca actiunile subsrise in cadrul ultimei majoratri de capital ar putea sa nu fie inregistrate in conturile actionarilor pana la data de referinta pentru acordarea dividendelor, ceea ce ar insemna ca profitul ar urma sa fie impartit la un numar mai mic de actiuni. Reprezentantii CNVM au declarat insa pentru ZF ca Azomures a obtinut certificatul necasar inregistrarii ultimei majorari de capital. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Azomures a fost de 2,2 miliarde de lei.
Numarul redus al ordinelor de vanzare, care inseamna o valoare a tranzactiilor redusa in comparatie cu variatiile pretului se datoreaza potrivit brokerior investitorilor care asteapta ca piata sa mai creasca inainte de a-si marca profitul. "Cei care au vandut acum cateva zile actiuni au inceput sa regrete. Acum preturile sunt mai mari, iar multi dintre cei care au actiuni de vanzare stau sa astepte ca piata sa mai creasca," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Cele mai tranzactionate titluri de pe piata au fost ieri cele ale SIF Oltenia si SIF Moldova, care au urcat cu cate 100 de lei si au incheiat ziua la 3.600 lei/actiune, respectiv 3.950 lei/actiune. Compania de constructii Impact Bnucuresti a urcat ieri cu 3,5% pana la 5.850 lei/actiune dupa ce compania a anuntat cu o zi inainte ca va da dreptul actionariilor sa subscrie 63 de milioane de actiuni la pretul de 2.200 de lei.



Piata Rasdaq
Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj - Napoca au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, in conditiile in care operatiunile derulate au insumat 10 milioane lei
Lichiditatea excelenta de care se bucura Ardaf Cluj - Napoca vine in urma unei perioade de scadere sustinuta a pretului de tranzactionare, cu toate acestea titlurile Ardaf ramanand in atentia investitorilor. Cotatia medie nu a inregistrat o crestere semnificativa, apreciandu-se doar cu 0,08% comparativ cu valoarea precedenta. Compania este detinuta in proportie de 66% de grupul Tender SA.
Actiunile societatii companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti, au inregistrat tranzactii in valoare de peste 25 miliarde de lei, patru pachete de actiuni fiind transferate prin intermediul unor tranzactii speciale, la pretul de 15.000 lei/actiune. Pe piata, cotatia a urcat pana la 13.000 lei/actiune, in crestere medie cu 1,97% fata de valoarea anterioara. In 2002, societatea a raportat un profit net de 256 miliarde lei si a distribuit dividende in valoare de 2.111 lei/actiune pentru persoanele fizice, respectiv 2.000 lei/actiune pentru persoanele juridice.
Cotatia titlurilor Rompetrol SA (Vega) a inregistrat o noua corectie negativa, actiunile Vega fiind tranzactionate la un pret mediu de 860lei/actiune, in scadere cu 0,63%.Valoarea transferurilor a fost si ea redusa, putin peste 165 milioane lei. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) sunt suspendate in continuare de la tranzactionare, urmand sa fie transfarate la Bursa de Valori, cel mai probabil luna viitoare. Grupul Rompetrol, din care fac parte cele doua companii, a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de 1,2 miliarde dolari, in crestere cu 20% fata de anul 2002, in timp ce profitul operational s-a ridicat la peste 30 milioane dolari, potrivit datelor preliminare ale companiei.
Producatorul de lactate Prodlacta Brasov  a recuperat pierderea inregistrata marti, in sedinta de ieri, actiunile Prodlacta fiind cotate la un pret in crestere cu 3%. Pretul maxim de 23.500 lei/actiune reprezinta si valoarea maxima de tranzactionare din ultimele 12 luni.
Valoarea totala a tranzactiilor realizate la Bursa Electronica Rasdaq a fost de 42 miliarde lei, in aceste conditii indicele Rasdaq - C  care urmareste evolutia tuturor companiilor listate la bursa atingand un nou maxim istoric de 1338,11 puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 4,5% de la inceputul anului.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO