Burse - Fonduri mutuale

Euforie pe bursele americane: Nasdaq a închis pentru prima oară în istorie peste pragul de 9.000 de puncte. Surprinzător, nu companiile vedetă din tech sunt responsabile

Euforie pe bursele americane: Nasdaq a închis pentru...

Autor: Ştefan Stan

26.12.2019, 23:28 1335

Bursa americană Nasdaq a închis pentru prima oară în istorie peste 9.000 de puncte, propulsată de creşterile importante din sectorul high-tech. Amazon a fost printre cele mai performante companii, după ce gigantul e-commerce a raportat noi recordurile la vânzările de sărbători. Piaţa Nasdaq a crescut cu 0,8%, în timp ce indicele S&P 500 a câştigat 0,5%.

Creşterea recentă a Nasdaq se datorează în parte creşterii giganţilor din tehnologie, precum Amazon, Microsoft, care a înregistrat un avans de 0,82%, şi Apple, care a urcat cu 0,12%.

Totuşi, avansul nu este atribuit numai companiilor de referinţă. O bună parte din creşterea înregistrată de Nasdaq vine de pe urma unor companii mai mici, care nu sunt neapărat asociate în general cu performanţa excepţională a indicelui. Un astfel de exemplu ar fi compania Lululemon (retailer), care a urcat cu 67% faţă de nivelul din august anul trecut, la fel ca Starbucks. Charter Communications, Advanced Micro Devices sau NXP Semiconductors au înregistrat de asemenea performanţe notabile, cu creşteri de 60%, respectiv 85% şi 40%.

Indicii europeni au avut joi o performanţă bună, FTSE 100 urcând cu 0,11%,, iar Stoxx 600 a câştigat 0,14%, în ciuda scăderii indicelui bursei germane de 0,13%.

Urmează să vedem cum se va traduce această euforie bursieră şiu pe piaţa de la Bucureşti, în condiţiile în care BVB va avea mâine o şedinţă de tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO